sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Venäläinen kansakunta


Päivän teemaan, Venäjän presidentinvaaleihin, sopii Viktor Jerofejevin Venäläisen sielun ensyklopedia (Like 2009). Jerofejev kirjoittaa lyhyitä ja pidempiä esseitä venäläisyydestä erilaisten otsikkojen alla. Teemat on tuttuja, historia, gallomania ja suuret kirjailijat. Venäläisyys on ei mitään, joka kaiken. Venäläiset ovat kaikki hyviä ihmisiä. Tosin moraali määrittyy aina kulloisenkin tilanteen kautta.

Kun päivän uutisissa on arvioitu venäläistä kansalaisyhteiskuntaa, sopii sitaatiksi Jerofejevin kirjasta "Kansakunnan kuvaus":


Venäläisyys koostuu "ei mistään", joka sisältää "kaiken". Venäläisen mielestä hänelle ei kuulu mitään. Venäläisen mielestä hänelle kuuluu koko maailma. Venäjän ulkonaisesta pehmeydestä ja laulullisuudesta, sen akkamaisesta olemuksesta, piimään kohdistuvasta rakkaudesta huolimatta tässä maassa asuu väestö, jolla on hirmuinen ruokahalu. Eilen -- kaikki, tänään -- ei mitään, huomenna -- taas kaikki. Jos jalostaisi ja markkinoisi järkevästi tämän "kaikki--ei-mitään--kaikki" -tyylin, Venäjästä voisi tulla muodikas maa, vähän kuin Nepal.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset