torstai 19. huhtikuuta 2018

Liian raju pilakuvaKuvataiteilija ja pilapiirtäjä Sira Moksi on saanut viikon eston päivittää Facebookia. Samalla hänen pilapiirroksensa Keskustaleiristä ja pisteyttävästä pääministeri Sipilästä on poistettu. Moksin pilapiirrokset ovat monille tulleet tutuiksi Facebookin nykyhallitusta vastustavasta ryhmästä ja Saku Timosen blogista. Helmi-maaliskuussa Moksin piirroksia oli esillä Oulun Sarjakuvakeskuksen Sarjakuvagalleriassa!

Moksi on aiheesta ollut tuohtunut. Keijo Nevaranta on välittänyt Facebookiin (ja omaan blogiinsa) hänen tuntojaan. Ei ole mukavaa menettää pääasiallisin kanavansa levittää töitään. Myös Keijo Nevaranta on nyttemmin saanut kolmen päivän eston Facebookiin.Moksin poistettu pilapiirros.

Facebookilta, Googlelta ja muiltakin internet-yhtiöiltä on vaadittu vihapuheen suitsimista. Twitterissä ollaan innokkaita ilmiantamaan ja bannaamaan tilejä. Pääasiallinen tarkoitus on kai ollut saada uusnatsit pois näkyvistä, mutta vaatimuksia ei ole yksilöity. Yhtiöt ovatkin ilmoittaneet tiukentuneista toimista ja algoritmien uudelleensäädöistä.

Osin toimet ovat herättäneet epäilyjä, että suuryhtiöt ovat olleet hanakampia vähentämään vasemmistolaisten ideologioiden näkyvyyttä kuin oikeistolaisten. Viime syksynä muutamat kansainväliset sosialistiset sivustot ilmoittivatkin, että liikenne heidän sivuillaan on hiljentynyt.

Ns. tolkun firmat ovat hiljentäneet molempia ääripäitä.

Ongelmana lienee se, että sisältöjen seuranta on aivan liian automatisointu. Perättömien ilmiantojen kampanja sulkee nettiyhteisön ulkopuolelle ilman, että yksikään ihminen tarkistaa mistä on kyse. Luultavasti Moksin tapaus on juuri sellainen.


* Sira Moksi

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset