keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Sotatalous50 vuotta sitten Jörn Donner oli maailmanympärysmatkalla. Reissusta syntyi Maailmankirja (Otava 1968, suom. Jukka Kemppinen), joka käsitteli maailman tapahtumia maaliskuusta kesäkuuhun. Loppusanoiksi on lisätty kommentti Tsekkoslovakian miehittämisestä. Pääosa kirjasta käsittelee Vietnamin sotaa ja sen vaikutuksia kolmanteen maailmaan.

Donner raportoi ja kommentoi. Teksti etenee aiheittain, ei matkareitin mukaan vaikka sekin on kirjaan otettu mukaan. Vietnamin pitkittynyt ja kallis sota näytti myös jälkikäteen ajatellen yllättävän puolen:

Kun maailmalla kuultiin huhtikuussa, että amerikkalaiset suostuisivat kenties istuutumaan pohjoisvietnamilaisten kanssa neuvottelupöydän ääreen, monien reaktioille oli luonteenomaista näkymätön pelko siitä, että heidän dollarivirtansa tyrehtyisivät. Myös sitä pelättiin, että kaikkialla läsnäoleva amerikkalainen sotilasmahti vetäytyisi joistain muistakin Aasian asemistaan. ... Tietyissä Aasian pääkaupungeissa olivat kommentit paljon katkerampia [kuin Australiassa]. Australian talous ei ole sodasta riippuvainen. Monet muut maat ovat sodasta riippuvaisia suuremmassa tai pienemmässä määrin. On ehkä aihetta osoittaa Aasiaan suuntautuvat dollarivirrat, jotka ovat välittömässä yhteydessä sotaan.

Sotien aiheuttamat rahavirrat ovat nykyisin entistä piilommassa. Niitä ei ole avattu, vaan päinvastoin ne on siirretty tiukasti julkisuudelta piiloon. Ei ole onnistunut sellainen rauhantyö.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset