tiistai 3. heinäkuuta 2018

Pentti Haanpää -juhlat


Tiistaina Piippolassa järjestettiin Pentti Haanpää -juhlat. Pääteemana juhlinnassa oli Pentti Haanpään museon digitoitujen aineistojen julkaiseminen. Suurin osa kirjallisista aineistoista on päätynyt museoon, vaikka osa onkin muualla, esimerkiksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoissa.

Piippolassa oli ohjelmaa koko päiväksi, muun muassa tutustuminen Haanpään mökkiin Korpelaiseen ja Kari Sallamaan esitelmä Haanpäästa kirjastolla. Kaltion porukalla olimme mukana iltajuhlissa Piippolan ammatti- ja kulttuuriopistolla.

Maija Saarnisto esitteli digitointihankkeen puheenjohtajana aineiston muuttumista sähköiseen muotoon. Aineiston digitoi Kansalliskirjasto Mikkelissä, joten sen säilyminen on turvattu parhaalla mahdollisella tavalla.

Juha Hurme piti juhlaesitelmän Haanpäästä ja eläinten oikeuksista. Hurme lähti esityksessään kaukaa, mutta pääsi nopeasti Haanpään novellien maisemiin. Ihminen on osa luontoa, eikä luonto ole ihmistä varten. Tästä kertoo vastaasanomattomasti ikivanha metsästys- ja kalastustermi 'pyytää'. Saalista pyydetään, sitä ei oteta. Luonto ja ihmisen kohtalo ovat kiinteässä kytköksissä toisiinsa, siitä on esimerkkejä useissa Haanpään novelleissa.

Iltajuhlan päätti Vaara-kollektiivin nukketeatteriesitys Noitaympyrä. Markku Hernetkosken dramatisoima ja ohjaama esitys tiivisti Pate Teikan kujanjuoksun osin nykyaikaistetussa ympäristössä. Voiko täällä menestyä ylipäätään missään polkematta toista heikompaa jalkoihinsa?

Juhlat vetivät auditorion lähes täyteen väkeä. Haanpäätä arvostetaan kotikulmillaan.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset