tiistai 7. elokuuta 2018

The Handmade's Tale


Tänään Yle Areenaan tulee katsottavaksi The Handmade's Talen ensimmäisen kauden kymmenes ja viimeinen jakso. Maksukanavilta sarjaa seuranneet ovat varmaan nähneet jo toisenkin kauden, mahdollisesti jo osia kolmannestakin.

Margaret Atwoodin tuoreelta suomennettu romaani Orjattaresi (Kirjayhtymä 1986) on saanut vaikuttavan tv-sarjamuodon. Ainakin yhdeksän ensimmäisen jakson perusteella. Jos muistelen 1980-luvun lopulla lukemaani kirjaa, niin dystooppista kuvausta Gileadin valtiollisesta elämästä on nähty jo aika paljon.

Ensimmäiset jaksot nähtyäni toivoin, että tästä olisi tehty brittiläiseen tapaan selkeä ja tiivis sarja. Silloin en tiennyt kolmannen kauden jo tulleen kuvatuksi, ja ehkä jo osin esitetyksikin. Se, että nykyajasta länsimaissakin voidaan luiskahtaa aatteellisesti vuosisatoja takaisin päin on ollut pelko jo pitkään, ainakin 1980-luvulta lähtien. Tosin se silloin ei tuntunut niin todelliselta kuin nyt.

Jotenkin dystooppisen yhteiskuntaelämän venytetty kuvaus ei tunnu tarkoituksenmukaiselta. Tosin tv-sarjan käsikirjoittajat ovat varmaan taitavia ja ansiokkaista työssään, ja voivat tuoda mukaan romaanissa olemattomia aihepiirejä, jotka pitävät jännitettä yllä.

Silti toivoisi, että alistava maailma menisi pois yhtä nopeasti kuin se tulikin. Fiktiossakin.* The Handmade's Tale. Yle Areena


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset