torstai 20. syyskuuta 2018

Jehovat armeijaan?


Helmikuussa Helsingin hovioikeus päätti, että Jehovan todistajamiehet asepalveluksesta vapauttava laki syrjii totaalikieltäytyjiä. Vuoden 1987 jälkeen, jolloin Jehovan todistajat vapauttava laki tuli voimaan, on tapahtunut niin suuria muutoksia, että yhdenvertaisuuden nimissä myös totaalikieltäyjät on luettava vapautettavien joukkoon. Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen totesi tuolloin, että lakia olisi syytä muuttaa niin, että vapautettavia olisivat kaikki muutkin joilla on Jehovan todistajia vastaava vakaumus.

Puolustusministeri Jussi Niinistö asetti työryhmän, johon yhtyen hallitus tänään esitti, että Jehovan todistajien oikeus vapautukseen lopetetaan. Tulos oli odotettu.

Aina 1980-luvun lopulta lähtien suuri osa totaalikieltäytyjistä on oikeudenkäynnissään vedonnut Jehovan todistajien erityisasemaan. Sillä ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta lopputulokseen. Käytännössä kaikki on tuomittu vankeuteen.

Helsingin hovioikeuteen edenneessä tapauksessa avustajana oli yhdenvertaisuusvaltuutettu.  Hän pystyi argumentoimaan asian niin, että sai tuomareiden enemmistön kannalleen. Juttu on ilmeisimmin menossa vielä korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.

Toistaiseksi totaalikieltäytyjät eivät siis joudu vankilaan. Suositeltavaa olisi, että eduskunta toimisi Jukka Kekkosen ehdottamalla tavalla.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset