tiistai 6. marraskuuta 2018

Neekeriartsie


Tuoreen Mamoud-kirjan myötä piti hyllystä kaivaa Arto Nyyssösen aikaisempia sarjakuvia. Vesa Ilmarannan kanssa tehty Neekeriartsie seikkaili kahden albumin verran 1990-luvulla (1991 ja 1996). Nyttemmin sarjakuvasta on puhuttu vähempi, mihin lienee vaikuttanut sankarin nimen alkuosa.

Neekeriartsiessa liikutaan 1920-1940-luvuilla Yhdysvalloissa ja Suomessa. Tarina alkaa ja hahmo syntyy 1920-luvun lopun New Yorkissa, jossa jazz-kärpäsen pureman saanut suomalainen siirtolainen Arvo Suomi yrittää päästä kuuntelemaan musiikkia mustien klubeille. Naaman väri oli väärä.

Ystävällinen kengänkiillottaja tarjoaa väriongelmaan ratkaisun. Mutta siitä tuli pysyvä tila, ei seuraavana aamuna poispestävä naamio. Vaikka sisällä oli valkoinen heteromies, niin ulkokuori oli toinen. Uusine ihonväreineen Suomi palaa kotimaahan ja osallistuu täkäläiseen elämänmenoon 30- ja 40-luvuilla. Artsie saattoi tarkkailla saamaansa kohtelua ikään kuin sisältä päin.

Ennen kaikkea Neekeriartsie on historiallinen sarjakuva 1990-luvun maustein. Suomen keskeiset poliittiset tapahtumat käydään läpi, samoin keskeiset viihde-elämän muutokset ja murrokset. Keikkamuusikkona Artsie sattuu sopivasti paikkaan jos toiseen. Mukana vilahtavia henkilöitä ja ilmiöitä esitellään albumeihin liitetyillä selityssivuilla.

Tästä päivästä katsoen toiseuden kokemusten arviointi valtakulttuurin näkökulmasta on ongelmallista. Vaikka taustatarina on rakennettu hyvin, ongelma ymmärtäen, vastaava kertomus saattaisi jäädä tänään julkaisematta. Ainakaan se ei saisi yhtä osoittelevaa nimeä.

Mainiota ajankuvaa albumit joka tapauksessa ovat. Ajat muuttuvat joskus hyvinkin nopeasti.



Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset