keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Ensin työ, sitten leikki



Vapun riemuksi Iltalehti on hommannut oikeudet esittää Spede Pasasen Naisen logiikka (Suomi 1999) -elokuvan nettisivuillaan. Harva on filmin nähnyt, koska sitä ei elokuvateatterikierroksen jälkeen ole ollut saatavilla missään. Elokuvissa pätkän näki noin 900 maksanutta katsojaa. Monilla paikkakunnilla, kuten Oulussa, elokuvaa ei otettu teattereihin ollenkaan.

Lopputekstien mukaan filmi on valmistunut 1998. Teatterilevityksessä oli yksi kopio kahden viikon ajan, ensin Helsingissä ja sitten Tampereella. Aamulehden Reijo Noukka arvioi filmiä näin: "Miksi Speden kahdeksan vuotta teon alla ollut Naisen logiikka ei sitten vedä? Se on tehty elokuvasäätiön tuella, mutta se on tyypillinen televisioon sopiva sketsikokoelma, jossa ei ole kunnon juonta lainkaan."


Spede Pasanen oli saanut tukea elokuvan tekemiseen 1991. Käsikirjoitus koostui Speden televisiolle kirjoittamista sketseistä. Heti tehtynä idea olisi saattanut toimia, olihan Spede Show suosittu ja Naisen logiikka oli ohjelman vakio-osuus. Erinäisistä syistä tekeminen viivästyi ja viivästyi.

Täyttääkseen tuen (1,1 miljoonaa markkaa) ehdot lopulta kesällä 1997 kuvattiin kotivideomainen filmi. Pasanen varmisti elokuvasäätiöltä, että yhden kopion levitys täyttäisi tuen ehdot. Ja pitkin hampain säätiön piti se hyväksyä. Silti kopion levittäminen venyi lokakuulle 1999.

Ei ole mikään ihme, että filmiä ei ole nähty sittemmin. 1980-luvun sovinistinen miesselittäminen muuttui 1990-luvulle tultaessa lähtökohdiltaan huvittavasta vaivaannuttavaksi. Lopulta elokuvassa ei ole vanhoja sketsejä käytännössä lainkaan, ja sankareina lopussa ovat ovelat naiset. Seksististä asetelmaa Pasanen ei kyennyt muuttamaan toiseksi pitämällä huumorin mukana.



* Naisen logiikka. Elonet

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset