sunnuntai 26. elokuuta 2007

Rationaalista juomista


Markkinoilla käyminen oli 1800-luvulla ennen elinkeinovapautta yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista. Niitä järjestettiin kaupungista riippuen 2-4 vuodessa, ja tärkeimmät tilan myynnit ja hankinnat tehtiin niillä. Siispä ei ollut yhdentekevää millaisessa kunnossa tai mielentilassa kauppoja tehtiin.

Kauppiaat yrittivät saada asiakkaansa otollisemmalle osto- tai myyntimielelle tarjoamalla terävän viinaryypyn. Kuopiolainen kirjattu muistitieto kertoo kauppureiden tarjonneen auliisti, jopa useampia teräviä sopivan hinnan pohdinnan yhteydessä.

Maalta tulevat asiakkaat osasivat varautua kauppamiesten tarjoamisiin. Pidettiinkin tapana aloittaa juominen jo kotona kolme päivää ennen markkinoiden alkamista. Näin pikainen viinan kihahtaminen päähän ei päässyt hintaneuvotteluja haittaamaan.

____

1800-luvun kauppaoloista Kuopiossa kauppiaan ja isännöitsijän (toimitusjohtajan) näkökulmasta kertoo muun muassa Abel Tolonen. Tosin ei tuota edellistä viinan kanssa läträämistä, 1920-luvulla sellaisen muisteleminen olisi antanut kieltolain kannattajille lisäpontta.

Abel Tolosen muistelmat