lauantai 18. elokuuta 2007

Selvät ja epäselvät



Vuonna 1944 George Orwell kirjoitti lehtikolumnin, jossa hän kritisoi ankarasti fasismi -sanan laajaa yleistä käyttöä. Hän eritteli käyttäjän mukaan koko joukon erilaisia merkityksiä tuolle kavahdettavalle ismille. Orwellin mielestä sanan villi käyttö oli tehnyt siitä sisällöltään merkityksettömän kirosanan.

Heinäkuussa Mikkelin torin laidalla törmäsin alennuslaarissa olevaan kolmen vuoden takaiseen Claude Lévi-Straussin Rotu, historia ja kulttuuri -kirjoituskokoelmaan. Vuonna 1988 Lévi-Strauss oli tuskastunut sellaisiin "yleisen mielipiteen" luomiin käsitteisiin kuin rasismi ja antirasismi. Rasismi -sana oli otettu yleiseen käyttöön, sen merkitys oli väljähtänyt ja eikä sillä ollut enää sisältöä.

Toisin kuin Orwell, joka toteaa vain tapahtuneen, Lévi-Strauss ei tyydy siihen. Akateemikon arvokkuudella hän määrittelee termin selkeästi:

Mitä rasismi sitten on? Se on tarkasti määritelty oppi, jonka voi tiivistää neljään kohtaan. Ensiksikin rasismi väittää, että geneettisen perimän sekä toisaalta henkisten ja älyllisten kykyjen välillä on olemassa vastaavuus. Toiseksi, perimästä johtuvat taipumukset ja kyvyt ovat yhteisiä kaikille tietyn ihmisryhmän jäsenille. Kolmanneksi, nämä "roduiksi" kutsutut ryhmät voidaan laittaa järjestykseen niiden geeniperimän laadun perusteella. Neljänneksi, johtaviksi "roduiksi" kutsutut ryhmät saavat perimän laadun perusteella oikeuden komentaa, käyttää hyväksi tai jopa tuhota alempiarvoisia ryhmiä.


George Orwell: What is Fascism? Tribune 1944