sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Mihin kalliomaalauksia tehtiin?


Vanhempien kodin pihanmaa on hyvin hienojakoista hiekkaa, en tiedä sille virallista termiä, mutta lapsena veljien kanssa kutsuttiin sitä uimarantahiekaksi. Järveä ei ole lähelläkään. Ihmetytti miksi uimaranta ilman vettä on meidän pihassa, mutta ihmetys unohtui pian kivoihin hiekkalinnaleikkeihin. Ukkoskuurojen jälkeen sai hienoja pato- ja purojärjestelmiä tehtyä.

Sittemmin kuulin, että läheinen lampi olisi 1900-luvun alussa laskettu ja sen pohjasta tehty peltoa. Selitys ontui, sillä lammen ja meidän pientilan välissä oli tila, joka oli ollut olemassa ennen järvenlaskuakin.

Vielä sittemmin yliopistossa arkeologian opinnoissa paljastui, että vielä viisi tuhatta vuotta sitten paikalla oli tosiaan ollut ranta. Maannouseman ja Vuoksen syntymisen myötä veden pinta Pohjois-Savossa oli kerta heitolla laskenut metritolkulla.

Siinä selitys. Lapsuuden leikkipaikka oli ollut uimaranta.

Kartan korkeuskäyrän avulla kuljin metsiä ja samainen upea uimaranta osoittautui kilometrien mittaiseksi. Kalliomaalauksiakin innostuin etsimään, mutta lähimaastoissa avokalliot olivat vähissä. Niissä harvoissa ei maalauksia ollut.

Uusi Antti Lahelman väitös antaa valaistusta tähän, miksi niitä ei löytynyt.

Arkeologian kursseilla selvitettiin, että niitä on hyvin vaikea löytää, vaikka tietäisi mistä etsiä.

Lahelman väitös kertoo, että maalausten tekeminen oli shamanismia: "Maalausten tekemisen voidaan katsoa liittyvän rituaaliin, jolla on manattu esiin kalliossa asuvat, eläinhahmoiset henkiolennot. Hirvenkuvien päälle painetut kädenjäljet osoittavat, että kallion ja siihen tehtyjen kuvien koskettaminen oli olennainen osa rituaalia. Kosketuksen kautta pyhäksi koetun kallion yliluonnollinen voima on maagisen sähkön tavoin välittynyt koskijaan."

Mihin tahansa avokallioon ei maalauksia tehty. Kalliolla oli oltava shamanistinen merkitys.

Yleensä tämä tarkoitti sitä, että kalliolla oli tunnistettava muoto. Eläimen tai kasvojen figuuri.

Tavallisesta tasakalliosta ei ollut seremonioiden näyttämöksi, kallion oli muistutettava ukosta, akasta, hirvestä tai karhusta.

(Kuva wikipediasta: Astuvansalmen kallio, jossa on runsaasti maalauksia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti