maanantai 5. toukokuuta 2008

Getheniläinen kalenteri


Ursula K. LeGuin loi hainilaiseen kaikkeuteen mielenkiintoisen ajanmittaamistavan. On aina vuosi 'yksi'. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ajanlaskusta olisi luovuttu, vaan kuluvaa nyt-hetkeä korostettiin nostamalla se ajanlaskun lähtökohdaksi.

Hainilainen kaikkeus tuli tutuksi Pimeyden vasen käsi -romaanista, joka myös nosti LeGuinin kuuluisaksi. Gethenin (Talvi-planeetan) asukkaat olivat kaksineuvoisia, tarpeen mukaan kuka tahansa saattoi olla isä tai äiti. Ratkaiseva oli kuukausittaisen kiiman, kemmerin aika, jolloin sukupuoli määrittyi suhteessa partneriin.

Tällä voisi olettaa olevan vaikutuksen ajanlaskun syntyyn: merkityksellistä oli se, mitä (joku) on nyt, ei se mitä oli ollut tai tulee olemaan.

Uudenvuodenpäivänä (Getheny thern) vuoden vaihtuessa entisestä vuodesta tulee 'vuosi sitten' ja jokaiseen aikaisempaan menneeseen vuoteen lisätään yksi. Tulevaisuus määritellään samoin, seuraava vuosi on 'vuosi edessäpäin' ja kaukaisemmat tulevat yhtä vuotta lähemmiksi.

On ymmärrettävää, että järjestelmä tuotti hankaluuksia asiakirjahallinnolle ja historiankirjoitukselle, erityisesti kronikoinnille. Ajanlaskun hallintaa olikin helpotettu erilaisin muistisäännöin, viittaamalla tunnettuihin tapauksiin, kuninkaiden valtakausiin jne.

Gethenin vuosi on 8401 maan tunnin mittainen (0,96 vuotta). Vuorokausi on taas 23.08 maan tuntia. Kaikkiaan Gethenin vuosi jakaantuu neljääntoista kuukauteen ja 364 vuorokauteen. Kussakin kuukaudessa on 26 getheniläistä päivää. Vuorokausi, joka alkaa meidän keskipäivästämme, jakaantuu taas kymmeneen tuntiin.

LeGuin on tehnyt kuukausien ja päivien nimissä tarkkaa työtä ja antanut niille karhidenkieliset nimet.

Gethenin kuukaudet karhideksi:

Thern (talvi)
Thanern
Nimmer
Anner
Irrem (kevät)
Moth
Tuwa
Osme (kesä)
Ockre
Kus
Hakanna
Gor (syksy)
Susmy
Grende

Gethenin kuukaudenpäivät karhideksi:

Ensimmäinen puolikuu
1. Getheny
2. Sordny
3. Eps
4. Arhad
5. Netherhad
6. Streth
7. Berny
8. Orny
9. Harhahad
10. Guyrny
11. Yrny
12. Posthe
13. Tormenbod

Toinen puolikuu
14. Odgetheny
15. Odsordny
16. Odeps
17. Odarhad
18. Onnetherhad
19. Odstreth
20. Odberny
21. Odorny
22. Odharhahad
23. Odguyrny
24. Odyrny
25. Odposthe
26. Ottormenbod

Vuosi jakaantuu siis neljään vuodenaikaan, joista talvi ja kesä kestää neljä kuukautta ja syksy ja kevät kolme. Kuukausi jakaantuu puolestaan kuunkierron mukaan kahteen puolikuuhun, joista Odgethenynä on täysikuu. (LeGuinin selvityksen mukaan 'getheny' tarkoittaa pimeyttä, etuliite od- muuttaa merkityksen epäpimeydeksi).

Karkauspäiviä Gethenissä tarvittiin vain parin sadan vuoden välein, sillä säännöllistä oli planeetan kulku radallaan läpi avaruuksien, aurinkonsa ympäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti