perjantai 8. elokuuta 2008

Henrik Tikkasen sarjakuvat


Eilen purin kesän reissuilla mukaan tarttuneita ostoksia. Niiden joukossa oli jo unohtamani Tampereelta mukaan lähtenyt Erik Kruskopfin Henrik Tikkanen, piirtäjä (WSOY 2004). Kruskopf tuo teoksessaan erityisesti esiin Tikkasen työtä kuvittajana, erityisesti sanomalehtien.

Heti teoksen alussa odottaa yllätys: Tikkanen on aloittanut uransa sarjakuvapiirtäjänä! Veljensä Ulfin kanssa Henrik aloitti Konrad -stripin tekemisen Svenska Pressiniin vuonna 1941. Tuolloin 17-vuotias Tikkanen joutui oppimaan nopean työskentely tavan, Konradia ilmestyi lokakuusta 1941 heinäkuuhun 1944 325 strippiä. Sarja loppui lehden lakkauttamiseen.

Päävastuu Konradin tekemisestä oli Henrikillä. Hän ideoi ja piirsi, Ulf tussasi. Palkkiot veljekset laittoivat puoliksi.

Kruskopf kuvaa sarjakuvaa seuraavasti (2004, 13):

Päähenkilö Konrad on tyypillinen, vähän kömpelö sarjakuvahahmo, joka esiintyy eri ammateissa ja joutuu kaikenlaisiin kommelluksiin. Kyseessä on niin sanottu mykkä eli tekstitön sarja, ja siinä esitetään kolmessa tai neljässä ruudussa usein sattuvasti erilaisia koomisia tilanteita. Tyylillisesti se ei edusta sen kummempaa omaperäisyyttä. Konrad on isopäinen ja lyhytjalkainen olento, erikoispiirteenä musta, sileäksi kammattu tukka, jossa on suora jakaus vasemmalla puolella. Hahmo on jäykkä ja verkkainen. ... Komiikka on pääasiallisesti samanlaista kuin muissa sarjakuvissa: Konrad on välillä hätää kärsimässä, mutta selviää taas nokkeluutensa avulla.


Teoksessa on mukana vain kolme strippiä näytteeksi, joten Kruskopfin analyysiä en osaa arvioida. Ehkäpä joku päivä saisimme nämä stripit omana koosteena?

Svenska Pressenin lakkauttamisen jälkeen Tikkaset olivat tehneet historiallista seikkailusarjakuvaa, jota tarjosivat Helsingin Sanomille julkaistavaksi. Itse Eljas Erkko oli ottanut veljekset vastaan, ja haukkunut nämä maan rakoon. "Tekeleenne ovat täysin arvottomia".

Haukut saivat Ulfin luopumaan kokonaan alasta, Henrik sen sijaan yritti tehdä aikakauslehti Kuvaan sarjakuvaa nimeltä Sotamies Paukku. Koska lehti ilmestyi vain kerran kuussa, ei Tikkanen saanut motivoitua itseään uuteen sarjaan. Kruskopfin mukaan Sotamies Paukun tekninen toteutus vaihtelee huomattavasti, jaksot vaikuttavat jokseenkin huolettomasti tehdyiltä.

Pitkäikäistä Sotamies Paukusta ei tullut. Ura lähti kuvittamisen ja pilapiirrosten suuntaan. Vuonna 1947 Tikkanen pääsi Hufvudstadsbladetiin ja loppu onkin historiaa. Joissakin 1950-luvun 'maanantairuuduissa' on vielä sarjakuvamaisia piirteitä, mutta pilakuviksi ne kuitenkin on katsottava.

Ties minkälainen sarjakuvan suurnimi olisi Suomeen saatu, jos Erkko ei niin tyly olisi ollut. Mutta hyvä näinkin. Erinomaisia piirustuksia Kruskopfin teos on täynnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti