sunnuntai 31. elokuuta 2008
Palsamia haavoille
[Kuva Valokuvatorstain 99. haaste Iho. Ihoa enemmän paljastavat asusteet olivat jo heinäkuussa alennuksessa, koulujen alkaessa uimarannoilla oli jo tyhjää, pilvistä oli kuvauspäivänäkin. Toivottavasti tulisi muutamia intiaanikesäpäiviä palsamiksi haavoille. Tekstinä kansanperinteellisiä tietoja kasveista ihonhoidossa.]
Eläinten turkkeihin ja ihmisten hiuksiin ja vaatteisiin tarttumalla leviävällä takiaisella on vanhan kansan tietojen mukaan ihoa parantavia ominaisuuksia. Etenkin ihon vaivojen. Keskiajalla kasvia tiedetään kutsutun rupiyrtiksi, antiikin aikana takiaisen juurimehua suositeltiin haavojen hoitoon.
Elias Lönnrot suositteli kasvin lehtiä mätähaavoille. Juurta ja siemeniä hän suositti muun muassa ruusuun ja syyhyyn.
Terveihoisen on kuitenkin syytä olla varovainen kasvin suhteen: takiaisen koskettaminen voi aiheuttaa ihottumaa.
Jos takiaisen lehdet eivät haavoja parantaneet, Lönnrot suositti jatkohoidoksi syyläjuurta.
Rohtumiin, maitorupeen ja psoriasiin on käytetty keto-orvokkia sisäisesti, joko juomana tai rieskaan leivottuna. Lönnrot varoittaa orvokin laksatiivisista vaikutuksista ja sanoo sopivan annostuksen lapsille olevan teelusikoissa mitattavan.
Iholle tulleiden naarmujen ja haavojen hoitoon paras keino on tietenkin palsami. Palsamia haavoille, kuten sanonta kertoo.
Kyseessä ei ole kuitenkaan Suomessakin tuttu koristekasvi palsami, vaan Keski-Amerikkassa kasvava puu, perunpalsami. 18-35 metriseksi kasvavasta trooppisesta puusta valutettava palsami sai harhaanjohtavan nimensä muinaisten espanjalaisten toimien seurauksena.
1500-luvulla espanjalaiset veivät valutettua palsamia Peruun ja rahtasivat sen sieltä Eurooppaan. Kotimaassa luultiin puun olevan myös sieltä, ja niin ihan väärään ympäristöön viittaava nimi syntyi. Yleisin puu on El Salvadorissa.
Katolinen kirkko havaitsi pian palsamin erinomaiset ominaisuudet niin haavojen hoidoissa kuin suitsukkeenakin. Paavi määräsi 1562 palsamipuut suojelukseensa ja kielsi niiden tuhoamisen. Varmemmaksi vakuudeksi paavi uudisti suojelumääräyksensä 1571.
Palsamilla on edelleen arvovaltaisia suojelijoita. Saksan lääkelaitoksen mukaan palsamia voidaan käyttää haavojen, palovammojen ja peräpukamien hoitoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti