tiistai 26. elokuuta 2008

Rudolf Steiner kansantaloustieteilijänä


Yksi yllättävimmistä kirjalöydöistäni on ollut Rudolf Steinerin Kansantalouskurssin (Kirjokanta 2000) sattuminen käsiini. Ajatus siitä, että niin henkisen antroposofian ja oman pedagogiikkansa kehittäjä olisi perehtynyt vakavissaan kansantalouden peruskysymyksiin, huvitti niin, että hankin kirjan.

Kirjan esitteleminen on hymyilyttänyt ja hämmästyttänyt.

Teos perustuu Steinerin Dornachissa (kuvassa) kesällä 1922 pitämään luentosarjaan. Teoksen mukaan Steiner on luennoinut kansantaloustieteen opiskelijoiden pyynnöstä, ajatuksena kai on ollut tarjota suuren gurun ajatuksia tältäkin elämänsaralta. Tuskin lienee kyltereiden jäynästä kyse, vaan Saksan jättiläismaisestä inflaatiosta johon haettiin apua antroposofiltakin.

Steinerin kansantaloudellista ajattelua en ole nähnyt arvioitavan missään.

Kansantalouksien historian Steiner näkee lyhyenä, vasta 1800-luvulla syntyneenä asiana. Sitä ennen talous on perustunut pääasiassa vaihdantaan, jossa raha on vaihtamisen helpottamisen väline ja korko toiselle luovutettua vaihtoarvoa. Steiner pyörittelee luontoa, työtä ja pääomaa jatkuvaksi kiertoliikkeeksi, jossa pääoma vastaa henkeä, työn organisoijaa. Henki lahjoittaa kertymänsä takaisin luonnolle, jotta kiertoliike pystyy jatkumaan.

Tässä kohtaa tulee esiin yksi Steinerin luomuksista: biodynaaminen viljely.

Kansantalousteoriansa pohjalta Steiner tulee määritelleeksi, mistä yhteiskuntien erilaisuus johtuu. Yhteiskunnan rakenteen määrää sen käytettävissä olevan (viljely)pinta-alan suhde väestömäärään.

Steiner toivoo, että jokainen saisi syntymälahjanaan väestömäärään suhteutetun osuuden kansan maa-alasta. Näin toimien voitaisiin palata vaihdantatalouteen, jossa vaihtoarvot olisivat itsestään selvät. Tulevaisuuden seteleissä hän haaveilee lukevan paljonko arvoinen se on vehnässä.

Samaa varmaan toivoivat 1920-luvun alun saksalaiset.

Televisiossa on juuri meneillään Ulkolinjan ohjelma yhdysvaltalaisesta Montanso -maataloustuottajayrityksestä. Sen pääomien/hengen käyttö ei vaikuta olevan steinerilaisittain arvoja takaisin luontoon palauttavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti