perjantai 10. lokakuuta 2008

Suomen kuningas


Eilen vuonna 1918, 90 vuotta sitten, Eduskunta valitsi Suomen kuninkaaksi Hessenin prinssi Friedrich Karlin. Epävirallisissa yhteyksissä on puhuttu kuningas Väinöstä, mutta hallitsijan nimeksi virallisesti suunniteltiin (Fredrik) Kaarlea ja titteliksi "Suomen ja Karjalan kuningas, Ahvenanmaan herttua, Lapinmaan suuriruhtinas, Kalevan ja Pohjolan isäntä".

Friedrich Karlista ja kuninkuushaaveista saatiin viime viikolla lisätietoja, kun prinssin pojanpojan, historioitsija Rainer Prinz von Hessen löysi isoisänsä kirjeitä ja kirjoitti niiden perusteella jutun Frankfurter Allgemeine Zeitungiin.

Tähän asti on ajateltu, että Friedrich Karl olisi ollut vastentahtoinen tulemaan kuninkaaksi. Von Hessenin löytämät kirjeet osoittavat, että hän aktiivisesti haki kuninkaanpaikkaa, ja kirjoitti langolleen keisari Vilhelmille usein asiasta, ainakin vuodesta 1915 lähtien.

Uusi ja vanha tieto eivät kuitenkaan ole ristiriidassa toistensa kanssa. Friedrich Karl toivoi tulevansa jonkin Baltian maan kuninkaaksi. Suku oli aikaisemminkin hallinnut Baltiassa ja hyvitys pikkuvaltioiden Preussiin liittämisessä tapahtuneessa kruunuhäviössä olisi ehkä ollut paikallaan.

Kun suomalaiset pyysivät keisari Vilhelmiä suosittamaan sopivaa henkilöä kuninkaaksemme, Vilhelm ehdotti usein kuninkuutta pyytänyttä Hessenin prinssiä. Siksi Friedrich Karlin oli myöhemmin, Saksan sotaonnen käännyttyä, luopua tarjotusta kruunusta ja todeta, ettei koskaan ole ollut Suomen kuninkuuden perään.

Jos Friedrich Karl olisikin Suomen kuningaskunnan johdossa aloittanut, olisi meillä nyt jo neljäs kuningas, vuonna 1970 syntynyt Phillipp von Hessen, joka olisi ollut valtaistuimella vuodesta 1999. Friedrich Karlin (1868-1940) jälkeen valtaan olisi noussut hänen poikansa Wolfgang (1896-1989). Wolfgangin kuoltua kruununperimyslinjassa seuraava olisi ollut Friedrich Karlin veljentyttären poika Henrich (1927-1999). Nykyinen 'kuningas' Phillipp on hänen poikansa.

Helsingin sijasta Phillipp von Hessen asuu New Yorkissa ja työskentelee muotikuvaajana.

Phillipp von Hessenin nimissä kulkee nettipeli, jonka avulla voi tutustua Hessenin historiaan.

2 kommenttia:

  1. Aikoinaan puuhattiin Holsteinin prinssistä tänne kuningasta, mutta siitä ei tullut silloin mitään, tuli vain herttua hallinnoimaan. Nykyisin jonkin maakunnan herttuattaren arvo voisi olla esim. Sophie zu Schleswig Holstein'lla, ellei sitten jotkut heimopäälliköt olisi pistäneet vastaan.

    VastaaPoista
  2. Onhan niitä Holsteinin prinsessoja Ruotsin kuningattariksi naitu, Suomessakin heitä muistettu. Torniossa on esim. Hedvig Eleanooran nimikkopyhättö.

    Holsteinilaisia on paljonkin Suomessa, varsinkin ometoissa ja navetoissa. Nuo mustavalkoläiskäiset märehtijät pitävät osaltaan huolta Suomen maito- ja naudanlihaomavaraisuudesta.

    VastaaPoista