tiistai 18. marraskuuta 2008

Vaisu kamppailu


YLE TV1:n Kotikatsomossa esitetty kaksiosainen Katso ihmistä jäi valitettavan vaisuksi kirjailijan kamppailun kuvaukseksi. Kyseessähän oli Salamasotaa, yhtä suurta kulttuuri- ja sananvapaustaistelua kuvaava minisarja, joka vuosien varrella on kasvanut suorastaan myyttisiin mittoihin muiden 1960-luvun tapahtumien tapaan.

Viikko sitten maanantaina esitetyssä ensimmäisessä osassa pohjustettiin tulevaa, rakennettiin asetelmaa, jossa uskonnolliset piirit hakivat kohdetta ja nuori kirjailija perusti perhettä.

Eilen esitetty toinen osa saattoi osaset kasaan. Pitkällisen piinan oikeudenkäynnin odottelu Salamalle ja hänen nuorelle vaimolleen toi. Sarjan ohjannut Kari Paljakka ei kuitenkaan saa näytttelijöistä irti sitä, mitä pitäisi. Salaman vainoharhat ja karkumatka eivät saavuta sellaisia mittasuhteita, joita odottaisi.

Konkarit Antti Litja Simojokena ja Martti Suosalo lahkolaisena, kiihkeänä jumalanpilkan vastustajana onnistuvat rooleissaan. Litjan Simojoki kiemurtelee oivallisesti Salaman tullessa häntä tapaamaan -- ja yleisölle välittyy myös se, että tuolloin hän tajusi taistelun hävityn.

Piina mahdollisesta rankaisusta jääkin vain Salaman päähän.

Suosalon kiihkouskovainen on Litjan hahmoakin uskottavampi. Saatuaan sanottua mitä mitä tuo (yksittäinen) uskovainen odottaa kuulevansa, Salama voi olla jälleen luottavainen tulevaisuuden suhteen.

Mutta kuten sanottu: jää yleiseltä ilmeeltään vaisuksi.

Ehkä niin on ajateltukin. Ylen sivuilla käsikirjoittaja Kari Hukkila kertoo saaneensa innoituksensa tv-sarjaan Tanskan pilakuvakiistasta. Sekin olisi ratkennut alkuunsa, jos Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen olisi sanonut mitä kiihkouskovainen olisi halunnut kuulla.


***

Jotenkin minisarjasta jäi vaikutelma, että Juhannustanssit olisi ollut Hannu Salaman esikoisteos. Piti ihan hyllystä tarkistaa: oli se jo neljäs.

(Kuva Ylen Katso ihmistä -sivulta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti