maanantai 8. joulukuuta 2008
Mariologian merkkipäivä
Tämä päivä on yksi mariologian perusprinsiippien syntypäivistä. Tänään 1854 Pius IX vahvisti dogmin, että Jeesuksen äiti Neitsyt Maria oli perisynnitön ihminen (immaculata conceptio). Muita mariologian peruslähtökohtia ovat jo 300-luvulla hyväksytty ikuinen neitsyys (semper virgo), 431 kirkolliskokouksessa päätetty jumalanäiteys (theotókos) ja vuonna 1950 vahvistettu taivaaseenottaminen (assumptio Mariae).
Mariologiahan on teologinen tiede, joka tutkii Neitsyt Mariaa. Katolisessa ja ortodoksisessa kunnioitetaan syvästi Mariaa, ja luterilaisetkaan eivät häntä väheksy. Luther kirjoitti aikanaan Marian ylistyksen.
Mariologia on sittemmin osoittaunut oivaksi ekumenian välineeksi, jonka esteiksi ei katolisen paavin julistuksetkaan ole tulleet.
Dogmi Marian neitsyydestä hyväksyttiin jo 300-luvulla. Samalla vuosisadalla kirkkoisä Augustinus havaitsi Marian olleen myös perisynnitön, mutta tämän seikan virallistaminen vei aikansa.
Pius IX:n aikana vuonna 1867 kokoontunut kirkolliskokous julisti paavin erehtymättömäksi. Siis silloin kun hän kateederiltaan julistaa. Jälkikäteen siis Marian perisynnittömyyskin vahvistettiin erehtymättömästi lausutuksi.
Sen sijaan Pius XII julistus 1950 oli suoraan erehtymätöntä sanaa. Siis kun me perisynnilliset ihmiset odottelemme Kristuksen toista tulemista päästäksemme taivaaseen, niin Maria perisynnittömänä pääsi sinne jo kolmantena päivänä kuolemansa jälkeen, ilman odotusaikoja.
Mariologian tutkimukseen ei kuulu se, mistä Marian on kuuluisin. Jumalan kantaminen ja synnyttäminen on katsottu kuuluvan teologian toisiin piireihin, koska ne olivat Mariasta riipumattomia tapahtumia. Siitä, että Maria olisi poikkeusyksilö raskauden ja synnytyksen suhteen, ei valitettavasti taida vallita laajaa yhteisymmärrystä.
(Kuvassa folio 15v keskiaikaisesta kuvitetusta käsikirjoituksesta (wikipedia, orig. British Library, Royal 2 B XV). Sivu tuo mieleen sarjakuvailmaisun, vaikkakin sen lukujärjestys poikkeaa totutusta)
Todella mielenkiintoinen kirjoitus ekumeniasta!
VastaaPoistahttp://koti.phnet.fi/petripaavola/ekumenia.html