tiistai 17. maaliskuuta 2009

Stalin maissinviljelijänä


Isoisälläni Kallella oli tapana lopputalvesta tai alkukeväästä tulevan kesän viljelyksiä suunnitellessaan miettiä Stalinia ja hänen sotakorvausvaatimuksiaan. Ukin mukaan Suomelta olisi edellytetty huomattavaa maissinviljelystä, siis maissin toimittamista sotakorvauksena Neuvostoliittoon.

- Ei tuntenut Stalin tai hänen neuvonantajansa Suomen olosuhteita, päätteli ukki.

Stalin ja Neuvostoliitto on jo kuopattu, mutta ihannevaltion ideaaleja ei ole unohdettu.

Kokoomuksen Verkkouutiset kertovat, että kapitalismi kykenee siihen, mihin kommunismi ei pystynyt. "Ilmastonmuutos tuo maissipeltoja Etelä-Suomeen", iloitsee Verkkouutiset yläpaulassaan.

Jutussa on käyty haastattelemassa MTT:n Ilmastonmuutos elintarviketaloudessa -hankkeen (ILMASOPU) vetäjää professori Pirjo Peltonen-Sainiota.

142-tukialuekaan ei jää osattomaksi:

- Parin vuosikymmenen kuluttua Oulun korkeudella on mahdollista korjata jopa samankokoisia ohrasatoja kuin Etelä-Suomessa nyt, kertoo Peltonen-Sainio.

Muina uusina tulevaisuuden Suomessa laajasti viljeltyinä lajikkeina mainitaan rapsi, herne, härkäpapu, syysvehnä, tattari, pellava, hamppu, auringonkukka ja lupiini.

Kapitalismin edistämällä ilmastonmuutos -hankkeella on kuitenkin varjopuolensakin, joista tutkimus ei vielä voi täysin julkisuudessa vaieta. Kuivuus, sään ääri-ilmiöt, lisääntyvä lannoitustarve ja uudet tuholaiset aiheuttanevat valtiolle nykyistä suurempia katovahinkovaateita.

Isoisälläkin oli tapana viljellä hernettä ohran seassa muutamien vuosien välein pellon satoisuuden parantamiseksi. Sellaiset loppukesät olivat mukavia, sai lahmata pellossa ja syödä herneitä niin paljon kuin jaksoi.


* Ilmastonmuutos tuo maissipeltoja Etelä-Suomeen. Verkkouutiset 16.3.2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti