sunnuntai 19. huhtikuuta 2009
Kuningas Kristiinan hautajaiset
Tänään 1689 Ruotsin kuningatar Kristiina kuoli (s. 1626) Roomassa. Aikaisemmin helmikuussa 62-vuotias entinen hallitsija oli kaatunut ja telonut itsensä. Huhtikuun puolivälissä näytti jo siltä, että hän selviäisi, mutta puhjennut keuhkokuume ja korkea kuume uuvuttivat potijan.
Viimeisen voitelun Kristiina oli saanut jo kaatumisen jälkeen. Paavi Innocentius XI olisi itse sen halunnut antaa, mutta vanhana ja raihnaisena miehenä -- sellaisiahan paavit tapaavat useimmiten olevan -- hän ei kyennyt asuintiloistaan poistumaan.
Viestin vakavasti loukkaantuneelle Kristiinalle paavi kuitenkin lähetti.
Kristiina oli 1654 luopunut kruunustaan serkkunsa Kaarlen hyväksi. Ruotsin laki ei sallinut katolista hallitsijaa, ja kirkkokuntaa vaihtaakseen Kristiinan oli luovuttava kruunusta. Läksiäisiksi Kristiina sai huomattavan elinkoron, jonka avulla hän perusti hovin uuteen kotikaupunkiinsa Roomaan.
Ruotsiin hän palasi vain kerran. Kaarle X Kustaa kuoli 1660, ja Kristiina kävi Tukholmassa muistuttamassa olemassaolostaan. Kruununperijä Kaarle XI (s. 1655) vasta lapsi ja Kristiina tahtoi teroittaa valtiopäiville, että jos nuori Kaarle kuolee, hänestä tulee uudelleen hallitsija.
1600-luvun puolivälissä Ruotsi oli suurvalta. Protetanttisen maan johtajan kääntyminen otettiin Vatikaanissa suurena voittona, sen mukaisesti Kristiina sai asuttavakseen siiven eräästä Vatikaanin keskeisimmistä rakennuksista. Ennen Kristiinan muuttoa kiireesti maalattiin piiloon Omne malum ab Aquilone (lyhennös Jeremia 1:14 "Pohjoisesta purkautuu onnettomuus tämän maan asukkaiden päälle.") huomautukset ja paavi lakkasi sylkemästä pohjoistuulelle.
Niinpä Innocentius XI (k. elokuussa 1689) olisi todella tullut itse antamaan viimeisen voitelun, jos olisi vain kyennyt. Kristiinan tullessa Roomaan paavina oli Aleksanteri VII (k. 1667), Kristiina rippi-isinä ehti toimia myös Klemens IX (k. 1669) ja Klemens X (k. 1676).
Innocentiuksen kanssa Kristiina oli ollut riidoissa, entinen hallitsija ei malttanut pitää sormiaan erossa maailmanpolitiikasta. Innocentius olisi nimittäin halunnut lakkauttaa tavan, jonka mukaan kunkin maan suurlähetystöt ovat sijaintivaltakunnan lainsäädännön ulottumattomissa, naapurimaiden palasia pääkaupunkien keskellä.
Osaltaan Kristiina itse oli syyllinen Innocentiuksen keuhkoamiseen. Hän oli nimittäin perustanut teatterin kortteeriinsa Vatikaanin pyhimpään.
Kristiina piipahti Pyhälle Isälle toteamassa, että idea on tolkuton. Eikä se edennytkään mihinkään. Teatterin Innocentius sen sijaan sai muutettua takaisin varastotilaksi.
Innocentius XI:n seuraaja Aleksanteri VIII (k. 1691) teki viimeisen palveluksen Kristiinalle, joka oli kuollut suurissa veloissa. Aleksanteri osti Kristiinan kirja- ja käsikirjoituskokoelman Vatikaanin kirjastoon huomattavalla rahamäärällä. Näin kuningattaren maine tuli pelastettua velkojienkin silmissä.
Kristiina itse oli toivonut pieniä ja vaatimattomia hautajaisia. Se ei sopinut Kirkkovaltion johdolle. Kristiinalle järjestettiin huomattavat nelipäiväiset maahanpanijaiset, kulkueineen ja monine messuineen.
Hautapaikkakaan ei ollut maanpovessa vaan Pietarinkirkon kryptassa. Se on naiselle harvinainen viimeinen leposija. Vain kolme naista on kirkkoon tai sen alle Kristiinan lisäksi haudattu.
Kristiinan kuolemaan palattiin vielä 1702 Ruotsin Kaarle XII:n aloitellessa mittavia sotaretkiään. Paavi Klemens XI teetti Carlo Fontanalla monumentin Pietarinkirkkoon Kristiinan muistoksi.
Nelisen vuotta sitten Kristiina sai vierelleen ikuiseen lepoon paavi Johannes Paavali II:n.
(kuvat wikipediasta)
Nyt täytyy Reijo huomauttaa, ettei Katariina Jagellonicaa suinkaan ole haudattu Roomaan, vaan Uppsalaan! :-)
VastaaPoistaKristiina on haudattu kirkon alla olevan "grottoon" (ei siis monumentin yhteyteen), kuten myös kaksi muuta naista, Kyproksen kuningatar Charlotte sekä Agnesina Colonna Caetani. Neljäs kirkkoon haudattu nainen on Maria Clementina Sobieski.
http://saintpetersbasilica.org/index.htm
Huonot lähteet on minulla olleet. Tosin ainahan vastuu jää kirjoittajalle, kuten nyt.
VastaaPoistaMutta kiitokset huomautuksesta. Koetan kursia paremmin tekstin kokoon.