[Kuvia Toppilasta, osa 1, osa 2, osa 3]Nykyisessä Meri-Toppilassa sijaitseva Toppila-Vaaran puunjalostustehtaiden siilo on suojeltu, mutta vielä vailla uutta käyttötarkoitusta. Ahdas tontti arvorakennukselle on jätetty, sekin rajaa vaihtoehtoja. Alvar Aallon 1930 suunnittelema rakennus haki muotoaan katedraaleista.
Rakennuspiirustuksissa siilo ei ole vielä niin linjakas, kuin siitä toteutuessaan 1930-33 tuli. Piirustus on
Alvar Aallon rakennustietokannasta, sen mukaan Aalto 14 suunnitelmaa teki Ouluun. Osa on jäänyt toteutumatta, kuten Valistustalon teatteri- ja konserttitalo ja yliopistokampus.
Siinäpä se. Hieno on.
VastaaPoistaArvaan kun en tiedä: teidän kaupungilla on todennäköisesti jotain käyttösuunnitelmien luonnoksia.
Ja nyt on tämä L. niin mitään ei varmasti tapahdu. Tosin sekin on arvaus.
Voi voi. Kun en tiedä monestakaan asiasta mitään, niin joudun arvaamaan. Vrt. ks. Kurt Vonnegut: "Maaton mies", s. 87-91.
Siksipä olen aina kunnioittanut blogisi tutkivaa journalismia.
En minäkään oikein tiedä mitään, sillä Oulussa on siirrytty alkuvalmistelemaan tulevia asioita erinäisten yritysten ja virkamiesten epävirallisissa tapaamisissa.
VastaaPoistaEpävirallisesta ei synny tietenkään mitään julkistettavia asiakirjoja, joita julkisuuslain perusteella voisi nähtäviksi pyytää.
Perusteluna kai on ollut, että saadaan sitten ennakkovalmistelujen avulla varsinainen päätösprosessi sujuvasti ja sutjakkaasti ilman liiallista byrokratiaa ja hallintokuluja säästäen voidaan läpikäydä.
Säästöt ovat tärkeitä.
Harmi kun ei nyt juuri ole tuo Maaton mies käsillä.
Saattaa tietysti olla niin, että piankin alkaa tapahtua. Jos tiiliä alkaa putoilla valkoisten corollien katoille, niin onhan se sanomattakin selvää kumman pitää väistää.
Nihkeän pikkuinen parkkipaikka tuolle viereiselle taloyhtiölle huoneistomäärään nähden on muutoinkin suunniteltu.
Mutta emme maalaile, vaan toivomme päinvastaista tulevaisuutta.
"Katedraalista" olisi korjaus/muutostöillä monenlaiseksi julkiseksi tilaksi. Sijaintikin on aika hyvä: keskustan tuntumassa, ei nyt vieressä mutta on se ranta siinä kuitenkin painopistealue kaupunkirakenteessa. - Ei tosiaan virkamiesten kannata näinä aikoina esitellä mitään lisämenoja. Ihmiset vielä suuttuisivat, kun kohta pitää nostaa veroja ja leikkurit viuhuvat ensi kesän jälkeen.
VastaaPoistaArvailulla tarkoitin pelkästään itseäni. Arvaan näetsen seuraavankin. Jos siinä vesikatto vuotaa, eikä rahaa ole korjaukseen, se on talon loppu. Seinät kestävät vielä remonttia odotellessa pitkäänkin, vaikka detaljit ja pinta putoaisi kadulle.
Hienoja nuo ottamasi kuvat muuten. Taidat varmaan kuvata paljon?
Kyllä Toppilan siilon tulevaisuus lupaavalta näyttää, on yhdistys remonttia suunnittelemassa ja kulttuuritoimintaa taloon tuomassa.
VastaaPoistaYmmärtääkseni siilo on pariinkin otteeseen rakenteiltaan tutkittu ja hyväksi, topakaksi havaittu.
Ainakin neljä tehtaiden rakennuksista on säästetty, siilosta alkava ketju varsinaiseen tehtaaseen. Kuljettimet on purettu ja kaksi rakennusta on uuden tarkoituksen saanut. Varastohallissa on Halpa-Halli, päärakennus on asuinkerrostalo.
Kuohauttelee minuakin näköalattomuus aina silloin tällöin. Niin kuin huomaatte.
Kalevan äänestyksessä oululaiset ovat kaupunkinsa rumimmaksi rakennukseksi äänestäneet tämän Toppilan siilon.
VastaaPoistaMuotoja ja rakenteita ei siis osata nähdä rapautuneen ulkokuoren alta.
Kai voisi sanoa, että ihan oikeutetusti Oululla on rakennusperintönsä tuhoajan maine.
Mutta parempi tulevaisuus ainakin siilon osalta on tulossa. Heikki Riitahuhta on tehnyt suunnitelmia ja ne odottavat kaupungin hyväksyntää.
Toppilan siilo on rumin muttei kauan. Kaleva 12.5.2009
Siilossa alkaa tapahtua: Oulun Meri-Toppilan siilo valaistaan. Kaleva 23.11.2009.
VastaaPoistaVähän päivitystä Meri-Toppilan siilosta. Kutsumme sitä nykyisin Kulttuurisiiloksi. Rakennuksessa ei tiettyjen byrokraattisten ongelmien vuoksi ole vielä tapahtunut kovin paljon. Toiminnallisesti se on kuitenkin jo käytössä. Siellä on ollut taidenäyttelyitä, konsertteja ja muita tapahtumia. Rakennusta kunnostetaan pikkuhiljaa. Sen kaikki ikkunat on kunnostettu vanhan mallin mukaisesti sekä alakerrassa että katon rajassa 25 metrin korkeudessa. Rakennus on pysyvästi valaistu siten, että valot syttyvät päivän pimetessä ja sammuvat aamulla. Rakennuksessa on ollut myös kansainvälisiä tapahtumia ja sen ympäristössä paikallisten ihmisten toteuttamia tapahtumia.
VastaaPoistaJos rahoitus järjestyy kunnostetaan ulkokate vedenpitäväksi ja alakerran sisätilat eristetään siten, että niissä voidaan toimia myös talvella.
Jos innokkaita ideanikkareita tai toimen ihmisiä löytyy, he ovat tervetulleita talkoisiin.
Terveisin
Kari Lunnas
puheenjohtaja
Kulttuurivoimala - Culture Power Station ry
Kiitos tiedoista.
VastaaPoistaToivotaan, että homma etenee.