keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Hullun Hevosen muistomerkki


Näinä päivinä on puhuttu paljon sioux-intiaaneista, innoittajana on ollut Tampereella avattu Istuva Härkä -näyttely. Istuva Härkä muistetaan vastarinnastaan, joka sai näyttävimmän lopputuloksen Little Bighornin taistelussa kesäkuun 25. päivä 1876. Istuvan Härän sotapäällikkönä tuossa myyttiset mitat saaneessa taistelussa oli Hullu Hevonen.

Miehet edustivat tasankointiaanien eri heimoja, Istuva Härkä oli lakota, Hullu Hevonen oglala. Yhteistyö kuitenkin sujui ja Custerin johtamat Yhdysvaltain armeijan joukot torjuttiin ja voitettiin. Taistelun tiimellyksessä Custerkin menetti henkensä.

Hullu Hevonen (s. n. 1840) oli jo aikaisemmin kunnostautunut rintamilla. Viikkoa aiemmin 17. kesäkuuta 1876 Hullun Hevosen johtamat sioux- ja cheyennejoukot voittivat Rosebudin taistelussa kenraali Crookin miehet.

Taistelijan maine ja nimi tuli ansaituksi 1865-66 sissitaisteluissa valkoisia vastaan, jotka halusivat avata tasankointiaanien maiden halki niin sanotun Bozemanin reitin.

Surmansa Hullu Hevonen sai yhdysvaltalaisen sotilaan pistimestä syyskuussa 1877. Tapolle ei ollut mitään syytä, Hullu Hevonen oli antautunut jo saman vuoden toukokuussa.

Historiaan Hullu Hevonen jäi suurena ja ovelana taistelijana.

Seitsemän vuosikymmentä sitten 1939 joukko intiaanipäälliköitä kokoontui ja heitti ilmoille ajatuksen, että Hullu Hevonen olisi ratsastajapatsaansa ansainnut, kuten valkoiset sotapäälliköt.

Ajatus eteni toteutukseen vasta 1948, jolloin kuvanveistäjä Korczak Ziolkowski pyysi lakota-johtajilta lupaa hankkeeseen. Aloitettava työ ei ollutkaan mikään pronssivalos. Ziolkowski kaavaili suoraan kallioon tehtävää 195 metriä pitkää ja 172 metriä korkeaa jättimäistä patsasta.

Patsas alkoi syntyä reilun kymmenen kilometrin päähän Mount Rushmoresta, jota Ziolkowski oli ollut synnyttämässä 1924 Gutzon Borglumin alaisuudessa.

Yhtä laajaa yhteiskunnallista tukea ei Hullun Hevosen muistomerkki ole saanut kuin presidenttien kasvot. Ziolkowski puski töitä vuosikymmeniä yksin, ja jatkoi kiven hakkaamista aina kuolemaansa 1982 saakka. Hänen vaimonsa ja lapsensa ovat jatkaneet työtä.

Yli kuudenkymmenen vuoden työn jälkeen valmiina ovat kasvot ja osin käsivarsi. Työtä siis vielä riittää pitkäksi aikaa. Mutta valmistuttuaan Mustilla kukkuloilla ratsunsa selässä Hullu Hevonen tulee hämmästyttämään pitkään.


* Patsaan valmistumista voi seurata Crazy Horse Memorialin nettikamerasta.
* Tampereen Istuva Härkä -näyttely (tiedote 12.6.)
* Vapriikki: Istuva Härkä -näyttelyn omat sivut

(ylempi kuva wikipediasta, alempi Crazy Horse Memorial -sivuilta)

edit 29.12.2014 nettikameran linkki korjattu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti