tiistai 15. syyskuuta 2009

Kansainvälinen demokratiapäivä


Tänään vietetään YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä demokratian päivää. Tänä vuonna teemana on demokratia ja poliittinen suvaitsevaisuus. Päivän teemasta on johdettu iskulauseet: "Rohkeus on koetuksella silloin, kun olet vähemmistössä" ja "Suvaitsevaisuus on koetuksella silloin, kun olet enemmistössä".

Demokratiapäivä ei ole tarkoitettu varsinaiseksi kansanjuhlaksi, vaan muistukseksi parlamenteille niiden toiminnan perimmäisestä tarkoituksesta. Suomen eduskuntakin viettää päivää, kansalaisille on järjestetty mahdollisuus keskustella demokratian tilasta ja demokraattisten instituutioiden toimivuudesta Suomessa.

Tilaisuus on Pikkuparlamentissa 10-14, kunkin eduskuntaryhmän edustajalle on varattu puoli tuntia. Siinä on tarkoitus pitää lyhyt alustus, jonka jälkeen avautuu mahdollisuus keskusteluun.

Eduskuntaryhmät eivät ole nimittäneet edustajikseen päivään kärkinimiään. Katri Komi, Petri Salo tai Pietari Jääskeläinen eivät niminä suuremmin kelloja soita.

Päivän aihe on kuitenkin mitä ajankohtaisin. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla eduskuntapuolueiden johtajien tai edes eduskuntaryhmien johtajien käsityksiä siitä, millainen on demokratian tila ja demokraattisten instituutioiden toimivuus Suomessa.

Tilaisuuden päätyttyä kello 14 kansanedustajilla alkaa täysistunto. Lähetekeskustelussa ovat ensi vuoden budjetti ja tämän vuoden toinen lisäbudjetti. Lisäksi käsitellään Valtiontalouden tarkastusviraston kertomusta eduskunnalle toiminnastaan varainhoitovuodelta 2008 ja pidetään valiokuntien täydennysvaalit.

Ihmettelemistä suomalaisessa demokratiassa riittää. Vaikka eduskunnassa on oma matkatoimistonsa parlamentaarikkojen turvaksi ja avuksi, niin... Annan puheenvuoron tässä kohtaa Kainuun Sanomille ja Toni Viljamaalle:

Kun suomalaisen poliitikon pitää päästä äkkiä kaukomailta kotiin hän soittaa - ei äitille eikä Finnairin vaihteeseen - vaan Tapani Yli-Saunamäelle.



* International Day of Democracy


* * *

Linkin takana oleva parlamenttien yhteistyöelin IPU:n sivu kertoo nippelitietoa kansanedustuslaitoksista. 187 maassa on parlamentti, kaikki kamarin ja huoneet mukaanlukien niitä 262 kappaletta (Suomessa yksikamarinen Helsingin Arkadianmäellä). Kansanedustajia maailmassa on kaikkiaan 44 647 (joista 18.4% naisia), suurin kansanedustajien määrä on Kiinassa (kolmetuhatta) ja pienin Saint Lucialla (yksitoista). Kuudessa maassa kansanedustajina on vain miehiä (Mikronesia, Nauru, Qatar, Salomon saaret, Saudi Arabia ja Tuvalu).

Viime vuonna järjestetyissä vaaleissa neljässätoista maassa valta vaihtui. Vaaleja pidettiin kaikkiaan 46 maassa ja keskimääräinen äänestysprosentti oli 69.29.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti