lauantai 26. syyskuuta 2009

Modernismin harjoituksia

Toteutuessaan muutos koskettaisi suurta osaa suomalaisyrityksistä, sillä 94 prosentilla suomalaisfirmoista on alle kymmenen työntekijää.

Kylpyhuonekalusteryhmä Hafa Quiq 500 sisältää valumarmorialtaan, peilin hyllyllä ja valolipalla, jossa halogeenispotit ja pistorasia. Hana lisähintaan.

Kone ja Nokia piti fuusioida

Löthman kyllästyi siihen, ettei kallioparkin rinnalle ole tarjottu mitään oikeaa vaihtoehtoa.

Viikset on kasvatettu jo nuorena miehenä esimerkiksi yllätykseksi tyttöystävälle tai sitten siksi, että lapsuuden sankarilla Robin Hoodillakin oli.

Kysy myös myynnissä olevia esittelyautojamme.

Kaleva 25.9.2009


Karri Kokko alkoi kolmisen viikkoa sitten Lyhyttavaraliikkeessään kirjoittaa Vito Acconcin opetusten innoittamaa sanomalehdistä poimittua runoutta (poimintaohjeet Kokko myös antoi).

Otinpa seuraavana aamuna Kalevan ja katsoin millainen runo siitä Kokon ohjein syntyisi. Kokko kirjoitti Helsingin Sanomain mukaan. Kirjoitin omani myös Lyhyttavaraliikkeen kommenttilootaan ja blogin pitäjän pyynnöstä olen jatkanut tänne saakka.

Poimintaohjeiden noudattaminen on hitaasti herättänyt muistoja, tarkentanut ne Siilinjärven lukioon ja kirjallisuudenhistorian kurssin eräälle tunnille. Opettaja teetti meillä modernismia käsitellessään poimintaohjerunoja.

Eilen yritin etsiä tuolloin kirjoittamaani. Muistiinpanoja ei löytynyt, mutta löytyi Äidinkielen Sampo 2, kouluhallituksen 23.2.1983 oppikirjaa korvaavaksi kokeilumonisteeksi hyväksymä teos. Yksi sen kuudesta kirjoittajasta oli Riitta Uosukainen.

Luvussa "Runon vallankumous" esitellään muun muassa Apollinaire, Tristan Tzaran ja André Breton. Kuvituksena on Raul Hausmannia, Christian Morgensternia ja Man Rayta.

Vito Acconcista oppikirja ei pukahda.

Luvun tehtävien kuudentena kohtana kehotetaan tekemään tunnilla kuvarunoja, esimerkiksi futuristien tai Tannisen Krunojen tapaan.

Opettajamme Eija jakoi kaikille sanomalehdet ja alkoi kirjoittamaan taululle keräysohjeita. Eräs Satu parahti, etteikö me saadakaan leikata ja liimata?

-- Ei. On paljon siistimpää näin.

Ja niin oli.

Modernismiin päättyi kirjallisuudenhistorian kurssi. Viimeinen luku on kysymysmerkkejä ilmaan heittelevä, kerrotaan tutkijoiden erimielisyyksistä. "Kiistatonta on kuitenkin, että ne uudistukset, jotka modernismin uranuurtajat loivat, ovat vaikuttaneet kirjailijoihin ja kirjallisuuteen kaikkialla maailmassa."

Tulkitsin asiaa niin, että tässä ollaan ja tästä olisi pyrittävä eteenpäin. Puolitoista vuotta myöhemmin joulukuussa 1986 kirjoitin seuraavan:


Muotokieleen koulu opetti, siitä yllä oleva enimmin osoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti