perjantai 11. joulukuuta 2009
Carl Barksin koottujen lisäosat
Näinä joulukuun päivinä monen suomalaisen ankistin kotona kuvittelisi olevan tyytyväisen hyrinän, koskapa on voi sijoitella lopulliseen paikkaansa täyteen tullutta Carl Barksin koottujen 30-osaista kirjasarjaa. Nyt viimein kirjat voi järjestää koteloihinsa numerojärjestykseen, teossarjan kun on tilaajille toimitettu yksi kirja kustakin kymmeniköstä kerrallaan (1, 11, 21; 2, 12, 22; jne).
Eräälle Vesalle tullee mukava joulu: hän oli päättänyt lukea Barksin tuotannon järjestyksessä, viimeisen paketin myötä pääsee hän käsiksi osiin yhdestätoista eteenpäin. Ehkäpä Kalevasta saamme kokemuksesta lukea.
Nykyisin monien eri alojen tutkimuksissa on havaittu ja jonkinverran jo yleisökin on alkanut sen todeksi huomannut, että ostamisessa tärkeintä on ostopäätöksen tuottama mielihyvä. Kaikenlaisen tarpeettoman krääsän shoppailu palvelee jotakin sisäistä tarvetta, ja kaiken ekologisuuden nimissä olisi tarpeen oppia tyydyttämään tuo sisäinen minä jotenkin toisin. (en puhu nyt Kootuista, nehän ovat sarjakuvista kirjoittavalle tietokirjailijalle tietenkin ammattiin liittyvä tuikitarpeellinen hankinta)
Viime vuosina yhä enenevässä määrin tavarain kaupitsijat ovat alkaneet vaivata ostopäätöksensä tehneitä tiskillä rahastuksen yhteydessä. Ymmärrän kyllä, jos tarjoilija kysyy alkupalat ja pääruoan syöneeltä haluaako tämä jälkiruokaa. Mutta miksi Tiimarin myyjän pitää kaupata värikyniä tai muuta vastaavaa kaikille jotakin liikkeestä ostavalle?
Kauppa sahaa omaa oksaansa. Kuluttajat oppivat pian, että ostopäätöksen tuottaman mielihyvän tuhoaa kuitenkin kohta tuo tiskillä korttia vinguttava myyjä yrittäessään kaupata jotakin lisää.
Carl Barksin koottujen viimeisen paketin mukana tuli kirje, jossa tiedusteltiin halukkuutta tilata Carl Barksin koottujen lisäosat. Tarjous ainoastaan Koottujen tilaajille!
Onhan näistä lisäosista ollut esimerkiksi Kvaakin keskustelupalstoilla jo pidempään puhetta, mutta tarjouskirjeen myötä ollaan konkretian äärellä. Nyt kun olet saanut hankituksi 30-osaa, niin kiinnostaisiko aluksi kolme, myöhemmin toiset kolme lisää?
Kolme ensimmäistä lisää osaa käsittäisivät kaksi hakemistoa, tarina- ja henkilöhakemistot. Näistä etenkin jälkimmäinen kuullostaa mielenkiintoiselta. Lisäksi olisi tarjolla kirjallinen Carl Barksin 1920-luvun lopulla ja 1930-luvulla Calgary Eye-Openeriin tekemiä pilapiirroksia. (kuva yllä)
Osa pilapiirroksista on mahdollisesti Suomessa jo aikaisemminkin julkaistu, tosin seitsemisen vuosikymmentä vuotta on siitä aikaa, eikä tarkkoja tietoja aiheesta ole.
Toiset kolme mahdollisesti myöhemmin julkaistavaa lisäosaa pitäisivät sisällään Barksin muita kuin Ankka-sarjakuvia, Warnerille 1943-1947 piirretyt melkein kolmesataa sivua. Barney-karhun ja Benny-aasin seikkailujahan on pari albumillista suomeksi julkaistukin, samoin Tom & Jerryssä Barksin Putte Possuja ja muita.
Ovatko nämä sitten jälkiruokaa vaiko jotain muuta? Tammikuussa posti tuo varsinaisen tilauslomakkeen, päätöstä ei sentään heti tarvitse tehdä. (taitaa sarjakuvista kirjoittava tietokirjailija tarvita työssään näitä lisäosiakin)
Tarkoitatko että Carl Barksin pilapiirroksia on julkaistu jossain kotimaisissa lehdissä 1930 luvulla?
VastaaPoistaJos on, niin osaatko kertoa missä?
Lisäosissa, mikäli ne toteutuvat, julkaistaneen jälkimmäisessä osiossa myös Barksin öljyväritöitä. Näitä maalauksia ei tietääkseni ole kattavasti julkaistu kuin eräässä amerikkalaisessa kokoelmakirjassa jonka hintapyynnöt eBayssa liikkuvat 700 - 1000 dollarin kieppeillä. Kirjan painosmäärä ei tainnut olla suuri. Tähän asti Barksin maalaukset ovat olleet harvojen herkkua siis.
- Severi
Sellaista puhetta on ollut, jossakin Sarjainfossa (tai vastaavassa) pikkujuttuja aihetta sivuttiin ja toivottiin asiasta tarkempaa selvitystä.
VastaaPoistaNetistä selviää sen verran, että Populaarissa on muisteltu havaitsijana olleen Tuliaran Pekan ja lehtenä jonkin 1940-luvun sotilas/lentäjälehden.
Lainaan tähän Anttia Kvaakista koskien kysymystä:
VastaaPoistaTästä on juttu Seinäjoen sarjakuvaseuran Sammuttakaa valot! -lehden numerossa 4/1987. Barks teki Calgary Eye-Openerin lisäksi piirroksia lehtiin Judge ja Flying and Popular Aviation. CEO ja Judge vuosina 1928/1929-1935 ja FaPA vuodesta 1941 alkaen. FaPA:n materiaalia oli Lagerstedtin jutun mukaan ainakin Suomen Sotilas -lehden vuoden 1943 numerossa (sivu 606) ja Ilmailu-lehdissä 10/1941 ja 11/1941.
Tänään tuli kirje Sanomalta, ettei lisäosia julkaista. Kiinnostusta ei ollut tarpeeksi.
VastaaPoista(vastasin kyselyyn, että haluaisin tilata)