keskiviikko 27. tammikuuta 2010
Pääluokka 1D2
Arkistoluetteloita yleensä ei lueta, vaan niistä etsitään itselle tärkeää tiedonmurusta. Joskus aikaa ennen internetissä olevia luetteloita ja hakumahdollisuuksia hankin Kansan Arkiston Yleisluettelon 1. Työväen Arkiston vastaavan hommasin myös. Eräissä töissä niistä olikin hyötyä.
Kansan Arkistossahan säilytetään SKP:n, SKDL:n ja niiden sisarjärjestöjen asiakirjoja. Yleisluettelo 1 sisältää tiedot puolueiden piirien ja osastojen arkistoista, samoin läheisten nais- ja nuoriso-osastojen.
Tietosisällöltään Yleisluettelo 1 on niukka. Osaston nimen lisäksi mainitaan asiakirjojen rajavuodet ja arkistoyksikköjen määrä. Nekin jotakin aktiivisuudesta kertovat, pääasiassa kuitenkin miten papereita on säilynyt.
Puolueosastojen luettelo on kuivakka. SKP:n Myllypuron osasto (1980, yksikköjä 0), SKP:n Myllytien osasto (1952-1972, 1995, 1), SKP:n Myyrmäen osasto (1979-1980, 1982, 1), SKP:n Mäki-Matin osasto (1985, 0).
Sama jatkuu osastoittain. On työväenyhdistyksiä, kansandemokraatteja ja kansandemokraattisia yhdistyksiä. Nuoriso-osastoja ja pioneereja. Joillakin paikkakunnilla oltiin mieluimmin demokraattisia pioneereja. Jokin harva ruotsinkielinen nimi välillä vilahtaa.
Pääluokka 1D2 Suomen Naisten Demokraattinen Liitto (SNDL) alkaa samoin kuin muut. Ensin keskusjärjestöt, sitten piirit ja lopuksi pitkä liuta osastoja. Ahjon naiset, Ahmoon demokraattiset naiset, Ahtialan naiset, Ahvenselän demokraattiset naiset, mutta sitten tuleekin yllätys: Aikamme naiset! Helsingissä on tällainen toiminut, ainakin 1951-1980, arkistoyksikköjä tallessa neljä. Samaa nimi-ideaa käytti Kemin Aikamme naiset.
Heti perästä seuraa Ajoksen ahkerat naiset Kemistä. Naisjärjestöt eivät olekaan täysin samalla sapluunalla yhdistyksilleen nimiä antaneet.
Oulussa toimi Eteenpäin naiset! Haagan demokraattiset naiset saivat rinnalleen kilpailevan Haagan siskot. Helsingissä toimi myös Herttonaiset. Toinen oululainen naisjärjestö oli Iskon toimen naiset.
Jyväskylässä vaikuttivat Ison kolmosen naiset ja Itä-Palokan Kaisat. Imatran Jakolassa aatetta edistivät Jakolan pirteät naiset. Joensuussa oli Joettaret, Espoossa Jupperin Jaanat.
Halikossa toimi Kanikolan työn naiset, Kontulassa Kertut. Työn naisia oli Laukaassakin. Kumpulassa oli myös Kaisat Itä-Palokan tapaan.
Lahdessa demokraattiset naiset olivat jakaantuneet. Yksioikoisesti nimetyn lisäksi toimi Kärpäsen osasto.
Naisten etunimistä haettiin innoitus nimeämiselle. Sointuakin sai mielellään olla. Liedossa oli Liisat, Luolavuoressa Loviisat, Maariassa Maijat, kuten Maunulassakin. Mäyrämäessä Minnat, Pirttikoskella Pirkot ja Rajakylässä Riikat. Säteessä Sirkat, Tesomassa Tanjat.
Aina ei alkusointua kuitenkaan tarvittu. Näsissä oli Ainot, Paavonkarissa Eevat. Palotorpassa Tiinat, Preitilässä Hannat ja Virroilla Miinat.
Korpilahdella oltiin häveliäisyydestä vapautuneita. Sikäläinen naisjärjestö kulki nimellä Yhtykää naiset!
Kirjoitin imperfektissä yhdistyksistä kautta linjan, vaikka joku tai useampikin saattaa edelleen toimiva ja elinvoimainen olla. --
VastaaPoista