lauantai 1. toukokuuta 2010

OKM - Opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa tänään


Tänään astui voimaan Opetusministeriön nimenmuutos. Ministeriö tunnetaan tästä eteenpäin Opetus- ja kulttuuriministeriönä, uusi lyhenne entisen OPM:n sijaan on OKM. Nettisivut ja sähköpostiosoitteet pysyvät minedu.fi-avaruudessa. Toisilla kotimaisilla nimi on undervisnings- och kulturministeriet, oahpahus- ja kulturministeriija, máttááttâs- já kulttuurministeriö ja mätt'tõs- da kulttuurministeria.

Nimenmuutosta ehdottivat ministerit Wallin ja Virkkunen ministeriön 200-vuotisjuhlien kunniaksi lokakuussa 2009. Nyt siitä siis on tullut totta.

Kulttuuri on valtioneuvostossa noteerattu omalla nimisterillä ensi heinäkuussa jo 40 vuotta. Ensimmäiseksi kulttuuriministeriksi nimitettiin 15. heinäkuuta 1970 Meeri Kalavainen, pitkän linjan demarikansanedustaja Kymenlaaksosta. Kansanedustajana Kalavainen oli todella pitkään, vuodet 1948-1979.

Pelkästään ministerin nimittämiseen ei uudistus tuolloin jäänyt. Kulttuurihallintoa laajennettiin ja taiteilijoiden tukemiseen osoitettiin paljon lisää varoja. Vakiintuneiden taiteijoiden harmiksi tuettavaksi löytyi myös kaikenlaisia kansanlaulajia ja himmelintekijöitä, toisaalta taiteen pääkaupunkikeskeisyyteen tehtiin ainakin säröjä.

Nimenmuutos antaa aihetta pieneen pohdintaan. Tasan kuukausi sitten ilmoitettu Kiasman johtajanimitys ensireaktioissa pohditutti onko se aprillipila, sen jälkeen analyyttisemmin on kaivattu avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kulttuuriviranhaltijain toimintaan. Tai ilkeämmin tietoa siitä, mitä he oikeastaan työkseen tekevät. Keskustelupalstoilla onkin ehdotettu virkojen roimaa vähentämistä ja noiden rahojen käyttämistä taidehankintoihin ja apurahoihin.

Kuten tiedämme valtionhallintoa ollaan hoikentamassa reippaalla kädellä koska yksityisten työnantajien mahdollisuus rekrytoida palkollisia pitää tulevaisuudessa turvata.

Monia laitoksia ja yksiköitä on yhdistetty ja lakkautettu. Hallinnollista myllerrystä on siellä täällä, joka puolella.

Jos nimenmuutosta tarkastelee tästä näkökulmasta, niin se saa uuden valon. Ennen lakkauttamistaan ja yhdistämistämistään kulttuurihallinto on ainakin hetken ministeriön nimessä. Jos hallintoa karsitaan tai pienennetään, se tuskin taiteilijoiden saamia summia kasvattaa. Pitäähän yksityissektorille antaa mahdollisuuksia toimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti