torstai 18. marraskuuta 2010

Lassi ja Leevi 25 vuotta


Bill Wattersonin (s. 1958) Lassi ja Leevi (Calvin ja Hobbes) -sarjakuvastrippi alkoi ilmestyä tänään vuonna 1985. Kuusivuotias poika Lassi (Calvin) ja hänen sarkastinen lemmikkitiikerinsä Leevi (Hobbes) saivat nimensä menneiden vuosisatojen auktoreilta, ranskalaiselta teologi, uskonpuhdistaja Jean Calvinilta (1509-1564) ja englantilaiselta filosofilta Thomas Hobbesilta (1588-1679). Nimien suomennoksessa korostetaan ihmisen sisäistä ristiriitaisuutta nimeämällä molemmat Lars Levi Laestadiuksen (1800-1861) mukaan.

Huimissa arjen mielikuvitusmaailmoissa seikkaileva pari sai nopeasti suosiota, ja pian kaverusten elämää saattoi seurata noin 2400 sanomalehdestä ympäri maailman. Määrä on jotakuinkin maksimi, minkä strippisarjakuva pystyy saavuttamaan. Samoissa lukemissa ovat pyörineet Tenavat ja Karvinen. Jälkimmäinen mainitaan Guinnesin ennätysten kirjassa levinneimpänä 2580 lehdellä.

Lassi ja Leevi on siitä poikkeuksellinen sanomalehtistrippi, että Watterson ei suostunut elämään sarjakuvansa ehdoilla niin kuin muiden suursuosikkien tekijöille oli käynyt. Lassi ja Leevi ilmestyy edelleen lukuisissa lehdissä ympäri maailman, myös oululaisessa Kalevassa. Mutta uusia strippejä ei ole syntynyt sitten vuoden 1995.

Joulukuun 1995 lopussa ilmestyi viimeinen Lassi ja Leevi. Sarjakuva oli tuolloin edelleen suosionsa huipulla, Wattersonin ratkaisusta ei syndikaatti (Universal Press) tykännyt. Mutta ratkaisu oli odotettu, Watterson oli ennen tätä ennennäkemättömästi laittanut Lassi ja Leevi lomalle kahteen otteeseen. Ensin 1991-1992 ja uudelleen 1994. Tavallisestihan sanomalehden lukija ei tiedä milloin sarjakuvantekijä pitää vapaata, sillä varastoon tehdyt jaksot täyttävät tämän ajan.

Watterson on puhunut paljon sanomalehtistripin omasta, itsenäisestä asemasta sarjakuvataiteessa. Hän ei myöskään ole pitänyt oheistuotemarkkinoista, koska ne hämärtävät edellistä tavoitetta.

Sarjakuva-albumeina, erilaisina juhlakirjoina ja koottuina teoksina Lassi ja Leevin on kuitenkin saatavilla. Suomeksi on julkaistu yhdeksän toista albumia, kahdeksan juhlakirjaa ja kymmenkunta muuta teosta (ks. Kimmo Lakoman Lassi ja Leevi-sivu). Suuren osan niistä on suomentanut Juhani Valli.

Viidentoista vuoden tauko ei ole saanut Wattersonia kääntämään päätään. Alukuvuodesta hän haastattelussa kertoi, etteivät hahmot enää palaa uusissa seikkailuissa.

Mutta onhan meillä uusinnat. Eilen Kalevassa Lassi ja Leevi pohtivat äidin lääkärissä käynnin syytä. Lassi suhtautui asiaan välinpitämättömästi kunnes Leevi muistuttaa käynnin mahdollisista seuraumuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti