perjantai 31. joulukuuta 2010

Rankka, Paska ja Naku Ankka


Ankistit ry on julkaissut toisen Rankka Ankka -lehden. Asiayhteydestään irroitetut sarjakuvaruudut toimivat vilkkaan ja tuhman mielikuvituksen liikkeelle panijana. Tahattoman huumorin juhlaa, nämä ruutujen kavalkadit.

Kuten kuvitella saattaa, Disneyn suositut sarjakuvat ovat innostaneet myös muuntelutöihin. Puhtoinen amerikkalainen 50-luvun asumalähiö on sellaiseen omiaan.

Tuhma ja vilkas mielikuvitus on kirjoittanut puhekuplia uusiksi Paska-Ankassa. Se ilmestyy/i netissä, sai joltistakin suosiotakin. Kirjoittajan kaltaiset jäärät saivat tietää siitä Wikipedian poistoäänestysten kautta. Hakusana Paska-Ankka poistettiin viimein pari vuotta sitten monen äänestyksen jälkeen.

Hearpediassa Paska-Ankka on edelleen.

Youtubessa saattaa tavata Naku Ankan. Vanhoja piirrettyjä on dubattu uuteen uskoon.


Ilmiöllä on juuret jo aikana ennen nykyisen kaltaista nettiä. Vuonna 1990 ilmestyi punkzine Lihanuken numeron 15 liitteenä Lihanuken taskupokkari n:o 1 Mikki Hintti ja Hessu Homo.

Siinä ei tyydytty muuttelemaan puhekuplien tekstejä. Myös kuvallista viestiä on työstetty niin, että tuhmalle ja vilkkaalle mielikuvitukselle ei jää vielä vähemmän työtä.

P. Tuotannon kautta Lihanukkea ja sen liitettä on edelleen saatavana.

Jos ilmiötä jotenkin summaisi, niin kyse on vastaanoton, lukutavan julkisesta jakamisesta toisten kanssa. Näiden lukija voi jakaa kokemuksensa toisten kanssa. Joku toinenkin on ajatellut samoin. Riettaasti ja hävyttömästi.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Aku Ankka -lehti täyttää ensi vuonna 60 vuotta ja suomalaisen sarjakuvan juhlavuotta pidetään, joten ihan hyvä että Turussakin huomioidaan.

    VastaaPoista