keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Sauli pyrkii lähtemään


Eilen aamulla teksti-tv kertoi, että entinen puhemies Sauli Niinistö pitää tiedotustilaisuuden kello kymmenen. Sitä piti sitten vahtia, ja kun käsillä ei ollut nettiyhteyttä niin samasta välineestä. Pianpa kymmenen jälkeen kerrottiinkin Niinistön "pyrkivän lähtemään" kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Kaksikymmentä yli uutinen oli korjattu muotoon "lähtee pyrkimään".

Radiossa asiaa ruoditiin tarkemmin jo ennen puolta päivää. Kokoomuksen ehdokkaaksi Niinistö valittaneen, ja lisäksi ehdokkaaksipyrkijä haluaisi ympärilleen laajempiakin kansalaispiirejä ehdokkuutta tukemaan. Sellainenhan on ollut tapana.

Puheen puolella luettiin lehtiäkin. Sitoutumaton iltapäivälehdistö sai vahvistusta luomalleen käsitykselle, että Niinistö ja Katainen eivät pidä toisistaan. Välit on suorastaan jäätävät. Ja sitä ilmoituskin osoitti.

Lehdet nimittäin olivat valmistautuneet tekemään päivästä Jyrkin. Uusi hallitus ja hallitusohjelma olivat eduskunnassa ruodittavana ja kehuttavana. Nyt Sauli kateellisena vei Jyrkiltä ilon olla juhlittu.

Poliittisen historian näkökulmasta Niinistön pyrkimys näyttää tuhoon tuomitulta. Edellisten vaalien kakkonen ei ole noussut seuraavissa voittajaksi. Ei kansanvaalien aikaan, eikä aikaisemminkaan. Toki tuo asetelma voi murtuakin.

Toiseksi puolueen sisäisen valtakamppailun rakentaminen (tai syntyminen) ei ole aatteen presidenttipyrkimyksille hyvää luvannut. SKDL/SKP:n Aarne Saarisen ja Taisto Sinisalon presidenttiehdokkuudet hautautuivat Kekkosen kauteen, mutta Johannes Virolaisen ja Ahti Karjalaisen Keskustan sisäinen kamppailu Kekkosen seuraajuudesta ei tienyt hyvää.

Puoluekiistat ovat saattaneet nostaa lyhyellä aikavälillä nostaa puolueen kannatusta äänestäjien ryhmittäytyessä kiistan osapuolten taakse, mutta pysyvää suosionnousua ei siten ole saavutettu. Päinvastoin.

Sitoutumattoman lehdistön, jonka Aarno Laitinen Juhannuksen iltapäivälehdessä suomensi tarkoittavan kokoomuslaista, kyky raportoida tulevista vaaleista vaikuttaisi olevan ns. haasteellista. Laitinen samaisessa kolumnissa ryöpytti tätä samaista sitoutumatonta lehdistöä ja MTV3:a hallitusneuvottelujen uutisoinnista. Pieleen meni lähes kaikki. Arvailuja tarjottiin tietoina, ja viralliset tiedotustilaisuuden olivat näille journalisteille paksua uutispuuroa. Paljon "yllätyksellistä" tapahtui, raporttien mukaan.

Saadakseen asiallista apua äänestyspäätöstensä tueksi moni joutunee uusia tiedonlähteitä etsimään. Saataneen varmaan ensimmäiset somevaalit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti