perjantai 29. heinäkuuta 2011
Kaikkien aikojen lämpöennätys
Vuosi sitten tänään mitattiin Suomen korkein lämpötila. Joensuun lentokentällä Liperissä Ilmatieteen laitoksen mittalaitteet noteerasivat 37,2 asteen lämpötilan. Edellisenä päivänä 28.7.2010 oli Lahdessa mitattu 35,6 astetta, ja sitä oli jo hehkutettu. Yhtä suuriin pluslukuihin oli edellisen kerran päästy kuuluina 1930-luvun lämpiminä kesinä, Lieksassa 1934.
Iltapäivälehdet aloittivat lämpöennätyksen ennustamisen jo alkukuusta. Esimerkiksi Iltalehti otsikoi jo 4. heinäkuuta: "Tänään saatetaan rikkoa lämpöennätys lähes sadan vuoden takaa". Vasta loppukuusta se vasta rikkoutui.
Edellinen lämpöennätys oli pitkäikäinen. Turussa 9. heinäkuuta 1914 mitattu 35,9 astetta piti pintansa mainitun lähes vuosisadan. Heinäkuu 1914 oli poikkeuksellisen lämmin, Inarissakin mitattiin tuolloin 35 asteen lämpötila. Helsingissä sen sijaan jäätiin 31,1 asteeseen.
Tänään ei ainakaan ennusteiden mukaan lämpöennätyksiä lyödä. Päivän korkeimmat luvut jäävät kymmenen astetta ennätyksestä. Joensuun lentokentällä eilen mitattu korkein lämpötila oli aavistuksen yli 27, tänään jäätäneen 25 asteeseen. Hellerajaa (25,1) kuitenkin hätyytellään.
Viime vuosi oli muuallakin maapallolla lämpöennätysten vuosi (Ilmastotieto). Heti tammikuussa meni rikki Kolumbian ennätys, uusiksi lukemiksi kirjattiin 42,3. Elokuun loppuun mennessä uusiksi meni kaikkiaan 18 maan ennätykset. Touko-heinäkuussa Arabian niemimaalla ja Lähi-idässä mitattiin uudet yli viidenkymmen asteen ennätykset.
Alkuvuodesta paljon Suomea päiväntasaajaa lähempänä olevilla Salomonsaarilla Tyynessämeressä ja Ascensionilla Atlantissa tehtiin myös uudet ennätykset (36,1 ja 34,9). Luvut jäivät Suomen ennätyksen alle, joten sijainti ei ole kaikki kaikessa lämpötilojen suhteen.
Maapallon lämpöennätys on mitattu vuonna 1922 Libyassa Al-Azizyahissa viitisenkymmentä kilometriä Tripolista sisämaahan. Mittari asettui tuolloin syyskuun 13. päivä 57,8 asteeseen. Amerikan Yhdysvalloissa Kalifornian Kuolemanlaaksossa ollaan päästy aika lähelle. Heinäkuussa 1913 siellä mitattiin 56,7 astetta.
Koko maapallolle ei siis viime vuonna uutta ennätystä saatu.
Viime kesältä jäi mieleen, että arktinen suomalainenkin lämpöön tottuu. Pitkän hellejakson jälkeen lämpötilan laskiessa kahdenkymmenen tuntumaan tuntui siltä, että takkia pitäisi päälle saada.
Tuo Libyan vuoden 1922 ennätys on hylätty.
VastaaPoistaKiitos linkistä Ari, juttu valottaa hyvin mittaamisen ja kuumimman paikan nimeämisen ongelmia.
VastaaPoistaOlen lukenut joitakin kirjoituksia, joissa kyseenalaistetaan Libyassa mitattu lämpötila kohta kohdalta. Käytetty mittari ei ollut tarkoitukseen sopiva, Välimeren säärintamat tuona päivänä eivät tue ennätysmittausta jne aina mittaajina toimineiden italialaisten tunnettuun täsmällisyyteen.
Libyan tulos on kuitenkin mitattu, virallisiin tilastoihin ja aikakirjoihin viety. Se ei epäilemällä ja hylkäämällä häviä, aina pitää ainakin selittää että se on hylätty.
Jos siitä oikeasti haluttaisiin eroon, niin "oikeasti" kuumimpaan paikkaan Death Valleyhin pitäisi järjestää riittävän tiheä ja toimiva mittausverkosto. Suurempi lukema saisi Libyan luvun historiaan.