maanantai 21. marraskuuta 2011

Epävaltio

Viime viikolla STT:n uutinen kertoi, että epävaltio Etelä-Ossetiassa käydään presidentinvaaleja. Ehdokkaita on yksitoista, ja heistä luultavimmin tulee valituksi hätätilaministeri Anatoli Bibilov. Aikaisempi presidentti, Etelä-Ossetiaa pitkään johtanut Venäjän tukema Eduard Kokoity ei saanut enää asettua ehdolle.

Kiinnostava uutisessa oli otsikkoon nostettu "epävaltio". Mitä se oikein tarkoittaa?

Etelä-Ossetia on Georgiasta irtautunut maakunta, jonka itsenäisyyden merkittävistä maista on tunnustanut ainoastaan pohjoinen rajanaapuri Venäjä. Georgiasta on irtautunut toinenkin epävaltio, Mustanmeren rannalla oleva Abhasia. Samoilla suunnilla on vielä kolmaskin, Moldovasta erilleen pyrkivä Transnistria.

Google-haku "epävaltio" tuotti epämääräisen joukon valtiollisia entiteettejä, joiden olemassaolo on sisäisesti tai ulkoisesti epävarma. Libya Gaddafin jälkeen oli uutiskommentin mukaan muuttunut epävaltioksi, Palestiina ja Somalia laskettiin joukkoon. Kosovoa vielä laajan kansainvälisen tunnustamisen jälkeenkin pidettiin epävaltiona, samoin kuin monimutkaisia liittovaltioita Bosniaa ja Belgiaa. Afganistanin mainittiin olleen sellaisen kautta historian. Eihän sitä ole kukaan onnistunut valloittamaankaan.

EU-kriitikot nimittelivät Euroopan Unionia epävaltioksi. Netin tavanomaiset kommentaattorit lisäsivät listaan Neuvostoliiton, DDR:n ja Venezuelan.

Valtion sisäinen epävarmuus ei kuitenkaan tee siitä epävaltiota. Kyse on ulkoisesta tunnustamisesta, hyväksytäänkö jokin uusi alue valtioksi valtioiden joukkoon. Tullakseen valtioksi on saatava tunnustus jo tunnustetuilta laajasti.

Epävaltio oli turha lisä STT:n uutisen otsikossa. Parempi otsikko olisi ollut "Etelä-Ossetia valitsee presidenttiä". Sitten jutussa olisi voitu kertoa, kuten kerrottiinkin, että alueen valtiollinen asema ei ole tullut ratkaistuksi. Yli puolet jutusta käytettiin tähän.

Jotain vaaleistakin kuitenkin. Uutisen mukaan sodan jäljiltä yhä ränsistyneessä pääkaupungissa Tshinvalissa äänestystä haittasi kova lumisade. Sellaista etelässä Kaakkois-Euroopassa. Täällä Pohjois-Euroopassa lumipeitettä yhä odotetaan. Ehkä tänään saataisi? Toivottavasti viimeistään omien presidentinvaalien aikaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti