lauantai 28. tammikuuta 2012

Huima vinhake


Reilut sata vuotta sitten yritettiin kiihkeästi keksiä suomenkielistä nimeä katukuvaan ilmestyneelle uudelle konehevoselle. Into vaikuttaisi olleen yhtä suurta kuin nykyisin suomenkielisen nimen keksimiseksi tabletille tai sormitietokoneelle. Vuonna 1907 ainakin kaksi lehteä kysyi lukijoiltaan miksi tuota ulkomaan tuliaista, automobiilia suomalaisittain olisi sopiva nimittää.

Sanomalehti Suomettaren kilpailun voitti virolahtelaisen kauppiaan Abel Klamin ehdotus hyrysysy. Sana elää edelleen, ainakin Aku Ankan lukijoiden ja Tampereen seudun mobilistien mielissä. (ks. aikaisempi kirjoitus Autto - autto oli 1920-luvun virallinen suositus menolaisen nimeksi)

Aikakauslehti Jokamiehen ja joka naisen viikkolehti kyseli lukijoidensa mielipiteitä samaan aikaan. Lehti marraskuun numerossaan kertoi saamistaan ehdotuksista perusteluineen:


Pikavaunu, koska se on nopea kulkuneuvo;

Pikaliikkuja, samasta syystä;

Pikuri, koska esim. lokomotiviä sanotaan veturiksi;

Sähköhepo, koska se on nopealiikkeinen;

Vinhake, koska se kulkee vinhasti;

Huima, koska huima on suomalainen sana ja koska suomenkielessä käytetään sellaisia sanoja kuin «huimaa kyytiä«, «huimaa vauhtia«  y.m. Karjalassa sanotaan vauhtipyörää huimaksi;

Tulihepo, koska sanotaanesim.höyryhepo, ja koska vaikuttamassa on räjähtävä kaasu (= tuli) samoin kuin höyry vaikuttaa höyryhevossa;

Tulivaunu, koska vaunu kulkee tulen avulla jakoska sanotaan esim. tulilaiva;

Matkamylly, koska esim. maitoseparatoria suomenkielellä, esim. Pohjanmaalla, sanotaan maitomyllyksi ja sahaa sahamyllyksi;

Matkuri, koska esim. tuulesta sanotaan puhuri ja vihuri, hevosesta, joka alamäessä rennosti juoksee, myötyri ja mäkyri, vikuri, potkuri y. m.

Tulivie, koska sitä tuli kulettaa;

Tuliähky, koska se ähkyen kulkee tulen avulla.


Lisäksi runsaasti vitsejä julkaissut ajanvietelehti sai toimittajan arvion mukaan "lystillisiä" ehdoksia, kuten "hajuvaunu, hajumylly, puskuri, kuramylly, kulkunopeuskone, hajuneuvos y. m.", mutta näitä ei lukijaäänestykseen kelpuutettu.

Joulukuussa julkistettiin voittaja. Se oli pikavaunu, jota toimituskin kertoi kannattaneensa. Kilpailun ratkettua lehti suositti:

Suositamme sanomalehdille ja yleisölle suomenkielistä nimeä pikavaunu muukalaisen automobilin sijaan, koska tämä nimi mielestämme on sekä lyhyt että muuten sopiva tuolle niin mukavalle ja nopealle kulkuneuvolle. 


2 kommenttia: