Hyvänä uutisena on kerrottu, että New York Times on rankannut Helsingin toiseksi vuoden 2012 matkailukohteita valitessaan. Syynä on design, design ja design. Valokuvassa on eri värisistä laseista tehtyjä vaaseja.
Joskus takavuosina New York Times on rankannut Patricia Schultzin 1000 Places To See Before You Die matkaoppaan #1 bestselleriksi. Teos on ilmestynyt suomeksikin nimellä 1000 Places To See Before You Die - maailmanmatkaajan käsikirja (h.f. ullmann 2007). Schultz on kirjannut oppaaseensa Suomesta kuusi paikkaa, joista kaksi on Helsingissä: ravintolat Kämp ja Savoy.
Hotel Kämpin esittelyssä muistellaan lähinnä vanhoja Sibeliuksen ja kumppaneiden aikoja. Ravintola Savoy on uuden design-linjauksen mukainen paikka. Interiööri on Alvar Aallon käsialaa vuodelta 1937, ja arkkitehti suunnitteli kaiken aina tarjoilupisteistä valaisimiin. Jos ihastuu vaikkapa Aalto-maljakkoon, niin sellaisen voi hankkia ravintolan läheisestä Artekin myymälästä.
New York Timesin ykkössuositus vuoden 2012 matkailulle on Panama. Patricia Schultz kirjasi vuosituhannen vaihteen molemmin puolin tekemillään matkoilla Panamasta vain kaksi kohdetta: Panaman kanavan ja San Blasin saariston Panaman Karibianmeren puoleisella rannikolla. Saarilla asuu perinteitä kunnioittavia, matriarkaalisissa yhteisöissä eläviä Kuna-intiaaneja.
Uusi New York Times kertoo, että Panamaan matkustetaan kanavan takia. Vuonna 1914 valmistunut, 80 kilometriä pitkä kaksi valtamerta yhdistävä kanava onkin insinööritaidon ihme. Kanavaa laajennetaan, työt valmistuvat 2014. Wow-arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Biomuseo avautuu alkuvuodesta 2013 (Panaman matkailuviranomaiset sivuillaan odottavat avautumista jo tänä vuonna). Ensi kesänä pitäisi avautua Waldorf Astorian ja Trumpin hotellit turistien riemuksi.
Frank Gehryä on tavoiteltu Helsinkiin mahdollisesti tulevan Guggenheim-museon suunnittelijaksi.
Panaman kanavan suulle tuleva Gehryn Biomuseo. |
Matkailutoimittajien valinnoissa näyttäisi heijastuvan se, mitä heille on markkinoitu ja esitelty aktiivisesti. Schultzin lista on suuresti samanlainen kuin Matkailun edistämiskeskuksen (Joulupukin kylä, Sibeliuksen Ainola, Savonliinan Oopperajuhlat, Kemin jäänmuratajaristeily). Helsingin Design pääkaupunkivuotta 2012 on promottu ahkerasti.
Ilkeämielinen saattaisi ajatella, että matkailutoimittajat kehottavat Panamaan ja Suomen Helsinkiin ennen kuin Gehryn wow-arkkitehtooniset teokset valmistuvat.
Vaihtuvathan ne trendit ajan myötä. Sitten voi kehua nähneensä Bilbaon/Panaman/Helsingin ennen Gehryn luomuksia...
(Riku ehti jo kommentoida Helsingin sijoitusta: Olemme listatut!)
Minulle(kin?) epäluuloisena ihmisenä tuli mieleeni, että saattaisi Guggenheim-projektiin liittyä tämä listaus.
VastaaPoistaHienoa on, jos kultturiamme oikeasti arvostavat, ja onhan se hienoa tietysti, vaikka itse vähän rienasin.
Lista oli hieman outo sillisalaatti´eri perusteilla valittuja kohteita.
siis designkulttuuriamme!
VastaaPoistaEhkä ei designvuotta kannata tyrmätä heti tammikuun alussa. Mutta viime vuoden puolelta pitää muistuttaa mieleen yksi mahalasku: palveludesign, ja sen lippulaivaksi ilmeisesti ajateltu VR:n lippu-uudistus.
VastaaPoistaMutta designvuosi on saatu alkuun, enkä viimevuotisia sen enempää. Onhan meillä oikeita perinteitä vaalittavaksi, kuten Savoyn esimerkki osoittaa.
Pitää vielä huomauttaa, että ulkomaa on lipsahtanut vaikuttamaan kirjoitukseeni. Wow architechture on suomeksi (V)Vau-arkkitehtuuri.
Mielenkiintoinen sattuma tuo tämänpäiväinen Guggenheim-uutinen. Mielialojen ainakin luulisi nyt olevan innostuneen myötämielisiä.
VastaaPoistaTunnelmat tuntuvat olevan korkealla. Pinetä säröä juhlatunnelmassa ehkä oli, kun kulttuuriministeri Arhinmäki ei valtion kulttuurirahoja luvannut.
VastaaPoistaMutta ehtii ministeri vaihtua ennen kuin peruskivi muurataan tai avajaisia pidetään.