sunnuntai 18. maaliskuuta 2012
Stressi tappaa
Eilen radion Tiedevartissa jututettiin Pekka Puustista, vajaa vuosi sitten Kuopion yliopistosta väitellyttä lääkäriaseman johtajaa. Puustisen tutkimuksessa oli seurattu yhdentoista vuoden ajan reilun tuhannen itä-suomalaisen terveyttä. Psyykkinen kuormitus, stressi, lisää etenkin miehillä ennenaikaisen kuoleman riskiä 2,4 kertaiseksi. Stressistä seuraa veren tulehtuminen, ja siitä metabolinen oireyhtymä tai sydän- ja verisuonitauteina.
Tiedevarttiin oli haastateltu myös 57-vuotiasta tohmajärveläistä isäntää, jonka oli pitänyt hiljentää työtahtiaan sydäninfarktin vuoksi. Karjankasvattaja oli ryhtynyt vegaaniksi, lopettanut tupakanpolton ja vähentänyt työtään puoleen. Mies toivoi, että tyttöystävä numero neljän kanssa tilalle työnjatkajan saisi.
Neljänkymmenen vuoden takaisen Pohjois-Karjala-projektin opit oli otettu käyttöön. Takavuosinahan kampanjoitiin kovasti rasvoja vastaan terveellisemmän ruokavalion puolesta, ja ajateltiin siten saatavan sydän- ja verisuonitaudit kuriin.
Puustinen oli varovaisesti sitä mieltä, että suuri syy kohtaukseen olisi ollut stressi. Ainakaan syynä eivät ole ruokailu- tai liikuntatottumukset. Niiden vaikutuksen Puustinen oli tutkimuksessaan selvittänyt.
Stressi tappaa. Tämä vanhassa lääketieteessä ymmärrettiin hyvin. Kun sydämen leikkaaminen ei ollut keinovalikoimassa, piti yrittää estää potilasta kiihtymästä. Tästähän on vanhemmassa populaarikulttuurissa, ja korkeammassakin lukuisia esimerkkejä. Lepo on lääke moneen vaivaan.
1960-luvulla Pohjois-Karjalassa viisikymppisiä miehiä kuoli sydäntauteihin huomattavasti. Niin paljon, että luotiin kansallinen projekti heidän pelastamisekseen. Puustinen arveli, että stressi olisi silloinkin voinut olla taustalla. Suuri rakennemuutos oli meneillään. Pientilat eivät enää tuoneet leipää perheelle, maaseudun pienet teollisuusyritykset katosivat. Sivutoimeentulon saaminen rajoittui. Ruotsiinko ummikoksi pitäisi lähteä?
Teemu Helle on viime päivinä pari vihaista kirjoitusta julkaissut blogissaan. Poliitikkojen on tosiaan helpompi tarttua asian viereen kuin itse asiaan. Niin oli 1970-luvun alussakin Pohjois-Karjala-projektissa.
Ja tätä stressiasiaa voisi lisää selvitellä ennen kuin eläkeikiä aletaan korottamaan.
* Jatkuva stressi on myrkkyä – varsinkin miehelle! Akuutti 4.1.2011
* Psyykkinen kuormittuneisuus sairastuttaa ja lisää keski-ikäisten kuolleisuutta. Väitöstiedote 11.6.2011.
Stressi on viime kesänä puhututtanut enemmänkin -- minulta on silloin mennyt ohi. FB:ssä muistutettiin Hesarin kolumnoinnista, jossa amerikkalaisien tutkimuksien tuloksia sivutaan.
VastaaPoista