lauantai 11. elokuuta 2012

Suomelle kultaa



Neljä vuotta sitten tänään Satu Mäkelä-Nummela voitti kultaa Pekingin olympialaisten trap-ammunnassa. Samana päivänä neljä vuotta sitten Suomi sai toisenkin mitalin, Henri Häkkinen sijoittui kolmanneksi 10 metrin ilmakivääriammunnoissa. Kaikkiaan Suomi sai Pekingistä neljä mitalia, Mäkelä-Nummelan kullan ja Häkkisen pronssin lisäksi Sanna Stén ja Minna Nieminen soutivat kevyessä pariairokaksikossa hopeaa ja Tero Pitkämäki heitti keihästä pronssimitalin verran.

Tänään illalla on kovasti odotettu keihäsfinaali. Kolme suomalaista on mukana, myös Tero Pitkämäki. Pekingin kisoissa keihäsfinaali oli 23. elokuuta, kisathan alkoivat hieman myöhemmin kuin meneillään olevat Lontoon kisat. 08.08.08 oli kaunis numerosarja, ja kiinalaisten mukaan paljon onnea tuottava.

Kiinalaiset elvyttivät neljä vuotta sitten taideolympialaisten perinteen. Taide oli mukana Tukholmasta 1912 Lontooseen 1948, ja näissä kisoissa taiteilijoille jaettiin mitalit arvostelutuomareiden antamin äänin aivan kuin urheilulajeihin osallistuville.

Suomalaiset katkaisivat taideolympialaisten perinteen. Virallinen päätös lopettamisesta tehtiin 1954, perusteena oli taiteilijoiden pyrkimys ammattilaisuuteen. Olympiaihannehan oli amatööriys, rahallinen pyyteettömyys. Taitelijat eivät siihen sopineet, koska he yrittivät elää taiteellaan. Tämä oli todettu jo vuoden 1949 raportissa, ja suomalaiset kisajärjestäjät olettivat sen pitävän. Kun vuonna 1951 Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) päättikin sisällyttää taiteet Helsingin kisojen ohjelmaan, suomalaiset protestoivat. Ei olisi enää aikaa ja mahdollisuutta lisätä uusia lajeja, ja vastalause hyväksyttiin.

Uusissa taideolympialaisissa teoksia ei arvoteta muutoin kuin näyttelyn valintavaiheessa. Kaikki valitut taiteilijat saavat osallistumisestaan muistoksi kultamitalit. Tästä sai radion Kultakuume eilen aiheen uutisoida:

Suomi on sittenkin saanut kultaa Lontoon olympialaisissa! Mitalistit ovat kuvataiteilijoita, heidän nimensä ovat Tero Annanolli ja Inkeri Makkonen. Heidän teoksensa on valittu 500 taiteilijan joukosta ja niitä on esitelty Lontoon Barbican Centerissä, Olympic Fine Arts -näyttelyssä. Kumpikin taiteilija saa osallistumisestaan kultamitalin. 

Pekingissä uudelleen henkiin herätetty taideperinne on Lontoossakin kiinalaisten hoitama. Kiinan kansantasavalta suunnittelee suurta taidemuseota, jonne olympialaisissa esillä ollut taide tulisi pysyvästi esille. Valmistumisesta kuulemme varmasti.

Taitaisi Tero Pitkämäen (tai Mannion tai Ruuskasen) keihään kultamitali olla kuitenkin mieluisampi kuin Annanollin tai Makkosen.



(kuvassa arkkitehti Yrjö Lindegrenin Lontoon olympiakisoissa 1948 kultamitalin voittanut Varkauden urheilukeskuksen suunnitelma)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti