Ennen ja nyt. Puolustusvoimat julkaisivat muutamia päiviä sitten vapaaseen käyttöön tk-kuvaajien sodan aikana ottamia valokuvia. Oulu -hakusana tavoitti yli 260 kuvaa. Niistä valikoin neljä ja kävin samalla paikalla ottamassa kuvan nykytilanteesta.
Aloittakaamme kaupungintalon edustalta:
Kesäkuun kuudes 1943 Oulussa juhlittiin Mannerheimin syntymäpäiviä näyttävästi. Huhtikuun lopulla 2013 lauantaina neljän jälkeen on hiljaisempaa.
Pommitukset karsivat Oulun keskustan puutalokantaa. Askon huonekaluliike ilmoitti kadun varressa ilmeisistä syistä tapahtuneesta muutostaan. Viime perjantaina samalla paikalla Rotuaarilla oli leppoisammat tunnelmat.
Sota-aikana 8.Kev.It.Ptrilla oli silta-asema Oulujoen ylittävällä Rautasillalla. Nyttemmin aseman rakenteet on purettu ja polkupyörälläkin saa vapaasti kulkea.
Vuonna 1941 valmistunutta Valkeaa linnaa pidettiin aikoinaan Pohjois-Suomen komeimpana rakennuksena. Sodan jälkeen hotelli Tervahovin tiloihin majoittui Valvontakomissio. Autot päivystävät edelleen samalla paikalla. Ravintola Sarkka oli toiminnassa jo varhaisemman kuvan ottamisen aikaan. Uudempaan kuvaan lisäyksenä on tullut taksiasema.
Kivoja rinnastuksia, aika muuttuu mutta joku saattaa säilyä samanakin kuten nyt rakennus.
VastaaPoistaNämä SA-kuvat ovat paljon huomiota herättäneet. Tänään Kalevan pääkirjoituksessakin kuvista kirjoitettiin.
VastaaPoistaEipä mikään ihme! Itsellänikin on perinnöksi jääneitä sotavalokuvia ja kirjeenvaihtoa ja ullakkoa siivotessa hoksasin paljon muutakin, itselleni tärkeitä juttuja joista pitäisi tietysti jättää jälkipolville tietoja että mitä milläkin kamppeella on tehty jne, aina ei itsekään niitä muista tai tiedä.
VastaaPoistaValokuviin kannattaisi kirjoittaa mukaan ketä kuvissa on. Kun kuluu sukupolvi tai kaksi (jos nykyiset kuvat ylipäätään niin kauan säilyvät) niin ei enää muistetakaan ketä kuvissa on. Digikuviin tietojen liittäminen on hankalampaa, itseltä on jäänyt kokonaan tekemättä.
VastaaPoistaSA-kuvissa sentään on jonkinlaiset kuvatekstit.