tiistai 7. toukokuuta 2013

Comeniuksen sarjakuvat




Niklas Bengtsson tuoreen Elävät aakkoset - Lasten ja nuorten käännöstietokirjallisuus 1600-1800-luvuilla (Avain 2013) alkusanoissa vihjaa käsittelevänsä jopa sarjakuvan alkuvaiheita Suomessa. Sarjakuvat ovat kuuluneet aina samaan joukkoon kuvakirjojen, kuvitettujen ja monimuotoisten kirjojen kanssa. Niiden merkitystä lasten ja nuorten tietokirjoina ei ole useinkaan oivallettu. Ajateltakoon vaikka vauvakirjoja, joiden avulla opitaan tunnistamaan lampaita ja norsuja. Tietokirjojahan ne ovat, ahtaimmankin määritelmän mukaisesti.

Kun ajatellaan Suomessa julkaistujen kirjojen määrää ennen 1900-lukua, niin lapsille ja nuorille suunnattuja tietoteoksia ei todellakaan ole paljon. 1600-luvulta Bengtsson mainitsee kolme kirjaa. Ne kaikki olivat Johannes Gezelius vanhemman (1615-1690) kustantamia. Gezeliuksen suurprojekti oli Johan Amos Comeniuksen Orbis Sensualium Pictus (Maailma kuvina, alk. 1658). Comenius oli aikaansa edellä oleva kasvatusajattelija, joka teoksellaan tahtoi tehdä kielten oppimisen helpommaksi. Kirja oli kuvitettu suurella määrällä puupiirroksia, ja kuvien selitystekstit olivat latinaksi ja kansankielellä. Gezeliuksen kustannuksissa siis ruotsiksi.

Bengtsson määrittelee Gezeliuksen Orbis Pictuksen jopa ensimmäiseksi lelukirjaksi. Teoksen kahteen ensimmäiseen painokseen sisältyi pyörivä kiekko, jonka avulla taivaankannen salat avautuivat paremmin. Vastaavia pyöriviä kiekkoja ei vuosisatoihin nähty muualla kuin Turun Akatemian promootiojulkaisuissa, joissa kaihdettiin yliopiston sisäisen arvojärjestyksen julkituomista.

Gezeliuksen Orbis Pictukseen liittyvät myös Bengtssonin ainoat sarjakuvamaininnat. Comenius oli sisällyttänyt teokseen kaksi sarjakuvamaista kuvasarjaa. Toinen niistä kuvasi kristinuskon, toinen juutalaisuuden historiaa. Kuviin perustuvaa kertomusta niistä ei ilman tekstiä tai ilman taustatietoja muodostu. Mutta kuvissa olevat numerot antavat viestin, ettei niitä ole tarkoitettukaan ilman oheistekstejä ymmärrettäviksi.

Gezeliuksen piti teettää omaa laitostaan varten uudet puupiirrokset. Ne kaiversi pääosin Daniel Medelplan (n. 1657-1737). Kustantaja on hoputtanut kaivertajaa, Medelplan on tyytynyt hieman yksinkertaisempaan ilmaisuun kuin alkuteoksen kaivertaja Paulus Kreutzberger (k. 1681).








* Orbis sensualium pictus = Then synlige werlden. (vuoden 1689 painos, jossa ei ole enää liikkuvia osia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti