Eilen 23.59 päättyi nimien kerääminen Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteeseen. Määräaikaan mennessä netissä kannatuksensa ilmaisi 50 025 kansalaista, lisäksi paperisen tuki-ilmoituksen allekirjoitti noin 3250 suomalaista. Tämä jälkimmäinen määrä on arvio, joka tarkentuu tarkastuksessa. Eduskuntaan kansalaisaloite matkaa jo vahvan tunnistuksen turvin tehdyin netti-ilmoituksin.
Tekijänoikeuslain muutokseen pyrkivä aloite on pitkä ja sisältää monia erilaisia yksittäisiä ehdotuksia. Kun viikonloppuna alkoi näyttää siltä, että puolen vuoden keräysajan tuloksena tarvittavien kannattajien määrä ylittyisi, aloitteen yksityiskohdista rakennettiin olkinukkeja ja niitä vastaan aloitettiin taistelu. Esimerkiksi kapellimestari Jaakko Kuusistoa tuntui vaivaavan laittoman lähteen salliminen.
Nykyinen laki vaatii yksityisen kopioimisen pohjaksi laillista lähdettä. Tosin laittomasta lähteestä kopioiminen ei ole rangaistavaa. Tätä on esimerkiksi TTVK ry on käyttänyt hyväkseen. TTVK:n mukaan venäläiset ja kiinan ja korean kieliä kielivalikoissaan sisältävät sivustot ovat luultavimmin laittomia lähteitä. Vauva.fin keskusteluissa on ihmetelty Youtubea, joka myös saattaa olla laiton lähde. "Yhdysvallat" ei ole sen parempi turvallisuuden tae kuin "Venäjä". Amazonissa on myyty laittomasti sähköisiä kirjoja, joista julkisuuteen nousi joku vuosi sitten George Orwellin tuotanto, erityisesti 1984. Kuluttajan asema tällaisissa tilanteissa olisi turvattava. Korvaukset ja rangaistukset pitäisi kohdistaa laittomaan jakelijaan.
Valta säätää lakeja on Suomessa edelleen kansanedustajilla ja eduskunnalla. Kansalaisaloitteella voi ainoastaan tuoda jonkun asian valtiopäiville käsiteltäväksi. Juuri äsken informaatio-oikeuden emeritus professori Jukka Kemppinen arvioi kansanedustajien mahdollisuuksia huonoiksi.
Järkeä en kuitenkaan usko löytyvän, koska olemme tyhmyyttämme sotkeneet itsemme sellaiseen hämähäkinseittiin, toisin sanoen suurten kansainvälisten toimijoitten verkkoon, että emme käytännössä pysty muuttamaan omaa lakiamme järkevämmäksi, saati säätämään uutta lakia, vaikka tarve oli huutava jo 15 – 20 vuotta sitten.Kansalaisaloite kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden sellaiseen, jota edellämainituista syistä kansanedustajat itse eivät voi ottaa käsittelyyn. Aloitteen tekijöillä on vahva optimismi, ja haluan jakaa sen. Jo aloitteessa itsessään esitetään, että aloitetta käsiteltäisiin ensin joko liikenne- tai tulevaisuusvaliokunnassa. Nämä eivät ole Kemppisen mainitsemassa seitissä niin tiiviisti kiinni. Sivistysvaliokunnan (jolle tekijänoikeusasiat pääsääntöisesti kuuluvat ) puheenjohtaja Raija Vahasalo Turun Sanomissa jo totesi, ettei luultavasti mitään tulla muuttamaan, ja että tämä olisi koko sivistysvaliokunnan kanta.
Turun Sanomien mukaan kokoomuslainen Vahasalo kannattaa erittäin ankaraa, amerikkalaistyylistä rangaistuskäytäntöä. Jatkossakin jonkun TTVK:n verkkoon joutuneen sattumanvaraisen nuoren elämä olisi vahingonkorvausvaatimusten vuoksi lopullisesti pilattu. Yhden cd-levyn tai Tex Willerin tapauksessa asiaan tulisi suhtautua kuin näpistykseen, josta voi kasvaa kunnialliseksi kansalaiseksi, jopa menestyväksi poliitikoksi kuten esimerkiksi puoluesihteeri Taru Tujunen teki.
Vahasalon minä muistan ikuisesti joitain vuosia sitten tekemästään ehdotuksesta, jonka mukaan kansan pitäisi saada äänestämällä vaikuttaa entisten presidenttien eläkkeiden suuruuteen. Näillä mennään sivistysvaliokunnassa.
VastaaPoista(peräti kaksi kertaa laitoin tämän kommentin väärään paikkaan)
Minulle tämä Vahasalo on jäänyt tuntemattomaksi vaikka sivistysasioiden parissa paljon riennänkin. Piti kotivisuiltaan katsoa, että hän on Jesterbyn koulun reksi ja ei pidä siitä, että sanotaan "reksi on homo". Ja kaikkien pitäisi saada olla työpaikallaan niin, ettei tarvitse loukkauksia kuunnella.
VastaaPoistaLisäksi Vahasalo kehoittaa käyttäytymään kunnioittavasti toisia kohtaan. Kaikella kunnioituksella, yritän kovasti.