torstai 3. lokakuuta 2013
Riivattua kirjallisuuskeskustelua
Keskiviikko oululainen kirjallisuusväki oli kokoontunut ravintola Tubaan kuuntelemaan Heli Slungan johdattelemaan keskustelua. Riivatut ja riivattuja -otsikon alla käyty keskustelu jakautui kahtaalle: miten kirjailija tekee työtään kuin riivattu ja miten yleisö ottaa voimakkain tuntein kirjoitukset vastaan. Keskustelijoina olivat Pirjo Hassinen Jyväskylästä ja Jaana Seppänen Helsingistä.
Pirjo Hassinen kertasi viimeisimmän kirjansa, Populan (Otava 2012) syntyvaiheita. Romaani sai alkusysäyksen eduskuntavaali-iltana 2011. Perussuomalaisten saama jytky vaati käsittelyä. Teos syntyikin Hassiselle nopeaa tahtiin, tavallisesti häneltä on ilmestynyt kirjoja kahden vuoden välein, Popula ilmestyi jo vuosi edellisen kirjan jälkeen.
Jaana Seppäsen esseekokoelman Carmenin silmät (Savukeidas 2011) voimakkaana innoittajana oli ollut Seppäsen näkemä epäoikeudenmukaisuus ja etenkin siihen sopeutuminen. Lukunäytteessä tämä kävi hyvin ilmi.
Popula sai tietyillä keskustelupalstoilla ankaraa, jopa henkilöön menevää vastarintaa. Hassinen muisteli, että Jyväskylän poliisi oli lähettänyt partion Vaajakosken kirjastossa järjestettyyn kirjallisuusmatineaan. Osaltaan poliisin päätökseen oli vaikuttanut hieman aikaisemmin tapahtuneet Jyväskylän kirjastopuukotukset, niin Hassinen päivitteli yhteiskunnan ilmapiirin muuttumista. "Kirja on fiktiota, hyvänen aika."
Seppäsen esseitä on ilmeisesti pidetty elitistisinä, eliitille suunnattuina, koska samanlaista julkista vastalausetta ne eivät ole saaneet.
Keskustelu siirtyi ajankohtaisiin aiheisiin, Silvio Berlusconiin ja Sini Saarelaan. Sävy olisi saattanut vuorokautta myöhemmin olla toisenlainen. Keskiviikkona ei vielä ollut tietoa puhemies Eero Heinäluoman kansanedustaja James Hirvisaarelle antamasta huomautuksesta. Ei täällä sentään miten tahansa saa mellastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti