perjantai 24. tammikuuta 2014

Millä ohjelmalla esikoisteokset kirjoitetaan?


Parhaillaan Euroopan unioni konsultoi kansalaisiaan tekijänoikeuslainsäädännön uudistamistarpeista. Nettilomakkeella (joka tosin on sähköpostitse toimitettava, vastata saa myös suomeksi vaikka kysymykset ovatkin toisilla kielillä) voi ilmaista omia kokemuksiaan ja mielipiteitään mahdollisesti tulevaa direktiiviä varten. Jäsenvaltioiden kesken on kansainvälisistä sopimuksista huolimatta hyvin erilaisia käytäntöjä. Esimerkiksi Saksassa ei YouTubesta voi katsoa kuin murto-osan niistä videoista kuin Suomessa.

Kyse ei siis ole siitä kuinka paljon Cheekille pitäisi maksaa tai kuinka paljon on Veikko Huovisen perikunnan sovelias osa. Kyse on myös tavallisten kuluttajien arjessaan kohtaamat tekijänoikeusviidakosta juontuvat ongelmat. Esimerkiksi sellainen, jota vauva.fin keskustelupalstalla eilen pohdittiin.

Voiko kirjailija käyttää käsikirjoituksensa laadinnassa Microsoft Office Home and Student -ohjelmistopaketin Word-tekstinkäsittelyohjelmaa?

Tietokoneohjelmistoja säädellään tekijänoikeuslailla. Laissa muun muassa kielletään tekemästä ohjelmistoista yksityisiä kopioita, vaikka se muutoin on täysin sallittua. Lisäksi suuret kansainväliset yhtiöt säätelevät omilla sopimusehdoillaan paljon lakia tarkemmin mitä ohjelmistoilla saa tehdä.

Vauva.fissä kysymyksen esittänut oli lukenut Wordinsä sopimusehdot. Siellä sanotaan, ettei ohjelmistoa saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin (vain ei-kaupalliseen käyttöön). Jos kysyjä nyt kirjoittaa kyseessä olevalla Wordillä romaanin ja joku kustantaja ottaa sen julkaistavaksi, niin onko sopimusehtoja noudatettu?

Vastausten kirjo on keskustelupalstoille tuttua. Toisaalta netistä poimittu sitaatti Microsoftin edustajalta on yksiselitteinen. Ohjelman tätä versiota ei saa käyttää kirjojen kirjoittamiseen, sitä varten pitäisi hankkia erikseen maksettava lisenssi. Versio on vain yksityiseen käyttöön.

Tällaiset kansalaisten kohtaamat ongelmat kiinnostavat nyt EU:ta. Niistä kannattaa kertoa.



* Public Consultation on the review of the EU copyright rules - vastata siis voi suomeksi vaikka kysymykset ovat ainoastaan suuremmilla kielillä.
* Help reform copyright! - yksinkertaisempi, vain kuluttajan asemassa olevalle tarkoitettu vaihtoehto.


5 kommenttia:

  1. Olen niin moraaliton, että ikinä ei ole asia juolahtanut mieleeni.

    Yleensä käsikirjoitus on tekstiä, jossa efektit rajoittuvat kursiiviin ja vahvennuksiin. Nämä kaikki voidaan luoda ja tallentaa Windowsin mukana tulevalla WordPad-ohjelmalla, joka osaa tallentaa myös rtf:nä.

    Heksaeditorilla vilkaisin, että Wordista Wordpadiin kopioitu ja Wordpadilla tallennettu rtf-tiedosto ei sisällä Wordin metatietoja.

    VastaaPoista
  2. Onhan ongelmaan teknisiä ratkaisuja. rtf oli aikansa hyvä, mutta sen tukeminen on lopetettu ainakin vuosi sitten. Tulee siis häviämään ajan mittaan.

    Vauvan keskustelussa perättiin "virallista" tietoa miten Wordiä voi ansiotarkoituksiin käyttää. Miten toimia jos haluaa rehellinen ja lakia kunnioittava kansalainen olla. Ja tykkää Wordillä kirjoittaa, eikä siityä vapaiden ohjelmistojen (Open Office, Libre Office) käyttöön.

    Taisi keskustelun aloittaja päätyä siihen, että on harrastaja siihen saakka kunnes saa kustannussopimuksen. Sitten voi ohjelmistoasiaa miettiä uusiksi.


    Itse olen siirtynyt Libre Officen käyttöön. Kun usein pitää määrämittaista kirjoittaa, niin on mainiota, että ruudun alalaidassa koko ajan näkyy montako sanaa ja merkkiä on luotuna.


    VastaaPoista
  3. No tietysti. Windows XP:ssä ja rtf:ssä on rasitteenaan se, että ne toimivat. Sietämätöntä. Niistä täytyy päästä eroon,

    VastaaPoista
  4. Kansalaiskonsultaation kuulemisaikaa on pidennetty 5.3.2014 saakka.

    VastaaPoista