torstai 13. helmikuuta 2014
Sotsista Sohtshin kautta Shotshiin
The New Yorkerin uutishuumoripalstalla kerrottiin, että Sotshin olympiavieraat ovat närkästyneet hotellien seinillä olevista kuvista, joissa presidentti Putin esiintyy yläruumis paljaana. Tällainen verevän miesruumiin esittely saattaa herättää asiakkaissa vaikka minkälaisia tuntemuksia.
Oululaiskaverit tuntuivatkin olevan sitä mieltä, ettei Putinin puolialastonkuvilla varustettuihin saisi viedä lapsia lainkaan. Paikallisen kulttuurilautakunnan puheenjohtajan tulisikin vaatia kyseessä oleviin hotelleihin K16-ikäraja, mieluimmin K18.
Facebookissa on ahkerasti muistutettu myös, että kahdeksassa Yhdysvaltain osavaltiossa on suurinpiirtein samanlaisia aikuisten ihmisten seksuaalisuutta säänteleviä lakeja kuin olympiaisäntä Venäjällä. Kärkevimmät kommentaattorit alkoivat muistutella, että eipä Lake Placidin olympialaisten aikaan puhuttu lainkaan sateenkaariväen oikeuksista. Saati sitten isäntämaata olisi boikoteilla uhattu -- tästä syystä.
Toki Lake Placidin olympialaisia on tällä viikolla television urheilulähetyksissä muisteltu ja näytetty. Miesten 15 kilometrin maastohiihdon loppuratkaisut olemme saaneet kertauksena nähdä kaksi kertaa. Siis sen kilpailun, jossa Juha Mieto hävisi sadasosasekunnilla Ruotsin Thomas Wassbergille. Kirjailija Tuomas Kyrö kertoi tuon kilvan olevan mieleenjäänein olympiamuisto. Tappio ja sen selostus tunkivat myös Kyrön lapsuuden leikkeihin.
Sekä Mietoa että Wassbergia jututettiin myös olympialaisten kustannuksista. Molemmat pitivät Sotshin 50 miljardin kustannuksia talviolympialaisten tulevaisuuden kannalta vaarallisina.
Viimeisinä "aitoina" kesäolympialaisina laajasti pidetään Helsingin kisoja vuonna 1952. Kohta voitaneen miettiä mitkä olivat viimeiset aidot talviolympialaiset. KOK vaikuttaisi viimein saaneen läpi reilut parikymmentä vuotta sitten aloittamansa talvikisojen brändäyksen.
* 15 km:n maastohiihdon radioselostus. Elävä arkisto.
Ymmärtävätköhän Putinin imagokonsultit, että noista kuvista huokuu voimakas Tom Of Finland - meininki?
VastaaPoistaEi taida Venäjällä ironinen hipsteriys olla vielä niin pitkällä ...
VastaaPoistaTuon tyyppistä kropanmallia ovat kesäiset rannat tulvillaan, että en kyllä ymmärrä macho-ilmaisua tässä yhteydeesä muuten, kuin että karvattoman yläruumiinsa esittelijän taustalla oleva valta suurentaa sitä pelkästään mielikuvan voimin. Naama jos harteille vaihdetaan, niin eipä ketään hätkäytä. Tom Of Finlandin hahmot ovat paljon puhuttelevampia, Putinista tehdyt pilakuvatkin kyllä.
VastaaPoistaKyllä se valta vaikuttaa.
VastaaPoistaOlisi mielenkiintoista tietää miten Putinin kuvia Venäjällä katsellaan. Olisiko siinä jotakin samaa kuin Kekkosen lenkkeilyssä yli 70-vuotiaana?
Putinin vastustajien joukko on sankka. Kuten oli Kekkosellakin omat vihamiehensä. Heidän joukoistaan kai ne pilapiirtäjät ja kolumnistit vointinsa ja julkaisumahdollisuuksien mukaan näkemyksiään kriittisimmin esittävät. Ymmärtäisi vain kieltä. En löytänyt enää erästä kuvaa Putinista joka sattui silmiini muissa yhteyksissä kun Venäjän maan asioita haeskelin. Siitä ei kyllä tekstiä tarvinnut ymmärtää että asia kävi ilmi.
VastaaPoistaLähden kesäkuussa pitkälle polkupyöräretkelle Karjalaan (Vartius-Svetogorsk väli pieniä teitä pitkin), niin siksi jo rajantakaisia tutkailen.
Blogista luin, että naapuriretkeä suunnittelet. Tuollaisista suunnitelmista kuullessa itsekin innostuu, että voi kumpa itsekin uskaltaisi.
VastaaPoistaTorniossa vierailulla ollut Rosa Liksom kertoi 16-vuotiaana käyneensä Murmanskissa. Tuolla reissulla oli tarttunut into opiskella venäjää. Sittemmistä reissuista olemmekin kirjoja saaneet lukea.
Jotain raporttia reissuista varmaan joskus saadaan lukea.
Yritän tottakai tehdä muistiinmerkintöjä niin kynällä, kameralla kuin myös pikkuiseen diginauhuriin lausuen. Kaltiotakin olen ajatellut, että jos sinne tiivistelmän sitten kirjoittaisin hyväksyypä Puavo sen tahi jos. Eli en mene lupailemaan sinne etukäteen mitään kun en ole aina itsestäni varma. Jos saisi kirjan tehtyä ja sille kustantajan, niin se olisi varmaan ihan asiallinen asia. Kykenisi vain Lönrotin tavoin viikkaamaan näkemänsä paperille niin eihän se muuta vaatisi (aika paljon siis).
VastaaPoistaMiedosta ja Wassbergista pääsivät jälleen kerran tänään kirjoittamaan. Kaleva aloitti jopa nettiäänestyksen mikä on urheiluhistorian kirvelevin tappio Ruotsille.
VastaaPoistaOn tämä kahden kymmenysosan tappio ihan eri maailmasta kuin sadasosan.
* * *
Pidä Valto silmät auki. Siitähän se määrittyy miten reissu tekstiksi muuttuu.