keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Thaleen auringonpimennys


Tänään vuonna 585 ennen ajanlaskun alkua antiikin Kreikassa näkyi auringonpimennys, jonka miletolaisen Thaleen sanotaan ennustaneen. Tarinoiden mukaan Thales oli käynyt Egyptissä ja oppineen siellä geometriaa. Thales soveltamalla oppimaansa sai mitattua muun muassa pyramidien korkeuden. Kun tietyllä hetkellä auringon varjo oli samanmittainen kuin seisova ihminen, niin silloin pyramidin varjon avulla sai selville sen korkeuden.

Ilmeisesti näitä kolmioita ja ympyröitä maailmankaikkeuden mittakaavaan soveltamalla Thales laskettua tulevan auringonpimennyksen hetken. Teko on varmin tieto Thaleen toimista. Muuten jo antiikin aikana hänestä kerrottiin keskenään vastakkaisia tietoja ja tarinoita. Auringonpimennyksen ennustamisesta kertoi Herodotos Historiateoksessa, jota pidetään luotettavana lähteenä.

Thalesta pidetään melko laajalti ensimmäisenä filosofina. Tosin hänen filosofiansa sisällöstä ei voida suuriakaan sanoa. Aristoteles Metafysiikassa kirjoitti Thaleen ajatelleen, että kaikki oli syntyisin vedestä. Elementeistä vesi oli ensimmäinen.

Aristoteles taisi olla ensimmäinen, tai ainakin arvovaltaisin filosofi, joka nosti Thaleen ensimmäisen filosofin asemaan. Thales tarkkaili luontoa ja havaintojensa perusteella selitti maailmaa. Aikaisemmin, ainakin jos uskomme filosofian historian pitkää traditiota, tapahtumien selittäjiksi oli otettu jumalat ja heidän oikkunsa. Thaleesta alkoi esi-sokraatikkojen ketju, joiden ajatusten pohjalta tieteellinen tapa tarkastella maailmaa kehittyi.

Onpa heitäkin, jotka aloittavat filosofian historian Platonista ja jättävät aikaisemmat pohdinnat omaan arvoonsa. Aristoteleen kaksi sataa vuotta Thaleen kuoleman jälkeen antama arvostus on kuitenkin säilynyt. Aristoteles jopa kehui Thaleen osanneen hyödyntää taitojaan talouselämässä. Kun Thales oli havainnut tulevan oliivisadon suureksi, hän oli hankkinut itselleen kaupungin kaikki mahdolliset öljynpuristimet. Näin hän puristinmonopolilla olisi hankkinut huomattavan voiton.

Platon ei näytä arvostaneen miestä samalla tavalla. Hän kirjoittaa Sokrateen vuorosanoiksi:

Ajattele vaikka Thaleen tapausta. Kerrotaan, että hän tähyillessään tähtitaivasta putosi kaivoon, ja eräs sukkelasanainen traakialainen palvelustyttö ilkkui silloin, että Thales oli niin innostunut tietämään taivaanilmiöistä ettei nähnyt omien jalkojensa eteen. (Theaitetos 174a, suom. Marja Itkonen-Kaila)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti