tiistai 21. huhtikuuta 2015

Rooma vai Reema?


Perimätiedon mukaan tänään perustettiin Rooma. Asialla olivat kaksospojat Romulus ja Remus, jotka susi tarinan mukaan kasvatti. Pojat olivat joutuneet heitteille kun heidän isoisänsä oli syösty valtaistuimelta. Rooman kaupungin historian auktoriteettina pidetty Titus Livius tekee monia varauksia syntymyytteihin.

Syrjäytetyn kuninkaan tytär Rea Silvia, jonka vallananastaja setä nimitti Vestan papittareksi jälkikasvun ehkäisemiseksi, synnytti kuitenkin Romuluksen ja Remuksen. Livius kertoo, että

"tietymätöntä alkuperää olevien lastensa isäksi hän ilmoitti Marsin; ehkä hän todella uskoi niin, tai sitten oli kunniallisempaa, että hairahduksen syynä oli jumala."
Uusi kuningas määräsi pojat heitettäväksi virtaan. Tiber oli tuolloin kuitenkin, Liviuksen mukaan "jumalallisesta sattumuksesta", tulvinut ja muodostanut useita seisovia tulvalammikoita. Kuninkaan palvelijat tulivat heittäneeksi pojat yhteen sellaiseen kun eivät virran äärelle päässeet.

Tulvalammikon rannalla olevia poikia olisi ruokkinut "naarassusi", siihen saakka kunnes karjanhoitaja Faustulus löysi heidät ja otti itsensä ja vaimonsa Larentian kasvattilapsiksi. Livius tietää "naarassudelle" taustan.

"Jotkut uskovat Larentian olleen huora, jota paimenet nimittivät naarassudeksi; siitä olisi saatu aihe tähän merkilliseen tarinaan."
Vartuttuaan pojat palauttivat isoisänsä Alban kuninkaaksi. Alueen väestö oli kasvanut ja uudelle kaupungille oli tarve. Pojat perustivat sellaisen seudulle, jolle heidät oli heitetty pieninä. Uuden kaupungin nimestä syntyi kiista.

"Koska veljekset olivat kaksosia eikä asiaa voitu ratkaista iän perusteella, päätettiin turvautua lintuenteisiin ja antaa seudun suojelusjumalien niiden kautta ilmoittaa, kumpi saisi antaa nimen uudelle kaupungille ja perustamisen jälkeen hallita sitä. Romulus valitsi lintujen tarkkailupaikaksi Palatiumin, Remus Aventinuksen. Kerrotaan, että ensin ilmaantui Remukselle ennusmerkki, kuusi korppikotkaa. Kun tämä oli jo annettu tiedoksi, lintuja ilmestyi Romuluksen näkyviin kaksinkertainen määrä. Kummankin joukko tervehti jo johtajaansa kuninkaana. Toiset vaativat kuninkuutta sillä perusteella, että enne oli saatu ensin, toiset taas vetosivat lintujen lukumäärään. Sanaharkka yltyi riidaksi ja päätyi lopulta veritekoon; tappelun melskeessä Remus lyötiin hengiltä." (suomennokset Marja Itkonen-Kaila)
Oliko tappo veljesmurha, siihen Livius ei tunnu uskovan, mutta kertoo joidenkin niinkin uskovan. Tappelun päätteeksi uusi kaupunki oli saanut nimensä, siitä tuli Rooma eikä Reema.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti