torstai 28. toukokuuta 2015
Kulttuurin karsiminen kunnista
Eilen julkistettiin Sipilän tulevan hallituksen ohjelma. Vastoin ennakkotietoja ohjelmassa oli myös hyvin yksityiskohtaisia kirjauksia. Esimerkiksi puoluelakia aiotaan muuttaa niin, että eduskuntaryhmän jakautuessa puoluetukea ei enää jyvitetä uudelleen. Näihin kävi esimerkiksi 1970-luvun alussa SMP:n eduskuntaryhmän enemmistön perustaessa uuden puolueen SKYP:n. Noita loikkareita Veikko Vennamo kutsui seteliselkärankaisiksi.
Paljon oli puhetta myös kuntien tehtävien karsimisesta. Asia toteutetaan kummallisella tavalla. Tehtäviä ei karsita, vaan säädetään uusi laki, jossa määritellään mitä lakeja kuntien ei tarvitse noudattaa. Tai tarkemmin sanottuna, palvelut on tuotettava, mutta ei laeissa ja asetuksissa määrätyllä tavalla.
Hallitusohjelmassa tällaisiksi laeiksi, joita kuntien ei tarvitsisi jatkossa noudattaa, luetellaan laki yksityisistä teistä, kiinteistörekisterilaki (kiinteistörekisterin pitämisen osalta), laki vapaasta sivistystyöstä, laki taiteen perusopetuksesta, kirjastolaki, nuorisolaki, museolaki, liikuntalaki, ulkoilulaki, laki kuntien kulttuuritoiminnasta, teatteri- ja orkesterilaki, laki lasten päivähoidosta (leikkitoiminnan ja muun päivähoitotoiminnan osalta), laki sosiaalisesta luototuksesta ja laki ajoneuvojen siirtämisestä. Luettelon alussa määritellään, että nämä muun muassa. Muitakin lakeja mahdollisesti muutetaan sellaisiksi ettei niitä tarvitse noudattaa.
Huomattavaa tässä lakien luettelossa on kulttuuripalvelupainoitteisuus. Kansanopistot, taidekoulut, kirjastot, nuorisotalot, museot, urheiluseurat, liikuntahallit ja -kentät, ulkoilureitit, sinfoniaorkesterit, kaupunginteatterit yms. menettäisivät nykyisissä laeissa niille määrätyn rahoituksen. Toki kunnat voivat sen jatkossakin myöntää, mutta pakkoa siihen ei enää olisi.
Näiden alojen saamien, mukaanlukien yksityisteiden rahoittaminen, kiinteistörekisterin ylläpito ja hylättyjen autojen siirtäminen katujen varsilta, kunnallisen rahoituksen määrä on hyvin pieni koko kunnallistaloutta ajatellen. En usko, että näistä karsimalla saataisi hallitusohjelmaan kirjattu "merkittävä säästö".
Ellei sitten joukkoon ujuteta myös myös muita lakeja perusopetuksen, terveydenhoidon tai vanhustenhoidon piiristä.
Pertti Haaparannalla on vinkki hallitukselle tulojen lisäämikseksi: rahoitussektorille arvonlisävero.
VastaaPoista