tiistai 9. kesäkuuta 2015

Opi perusasiat, Moulinsart!


Ranskankielinen maailma on kuhissut eilisen. Professorit, tekijänoikeuksien ja sarjakuvien asiantuntijat ovat istuneet paikallisissa A-Studioissa ja pohtineet mitä hollantilaisen oikeuden päätös Tintin tekijänoikeuksia hallitsevan Moulinsartin ja pienen hollantilaisen Tintti-faniklubin Hergé Genootschapin välisessä riitajutussa oikeastaan merkitsee.

Hergé oli edelläkävijä isyysoikeuksien puolustajana. 1970-luvulla hän ajoi menestyksellisesti oikeudessa jutun ilman hänen lupaa tehtyä Tintti Sveitsissä sarjakuvaa vastaan. Taloudellisesti oikeusjuttu ei ollut Hergélle kannattava, asianajajat veloittivat enemmän kuin korvauksia saatiin. Ideana oli nimenomaan isyysoikeuden puolustaminen. Rehottanut piraattituotanto saatiin kuriin.

Useita vuosia Hergén kuoleman jälkeen perustettu Moulinsart-säätiö on valvonut 1990-luvun lopulta Tintin oikeuksia ankaralla kädellä. Kaikki menettelytavat eivät ole olleet erityisen reiluja. 1990-luvulla Tintin webbirinkiin liittyneet tai Tintin 75-vuotisjuhlien aikaan Moulinsartin mediakeskukseen kirjautuneet tulivat samalla solmineeksi nettisopimuksen säätiön kanssa normaaleista tekijänoikeuspoikkeuksista (mm. sitaattioikeus) luopumisesta. Suuret mediatalot lähinnä nauroivat Moulinsartin lähettämille laskuille sarjakuvaruutujen käyttämisestä. Näiden maksamattomia laskuja Moulinsart ei riitauttanut.

Säätiön tulilinjalle ovat joutuneet Tintin intohimoiset harrastajat. Moulinsartin meuhkaamisen vuoksi faniklubien nimissä ei ole Tinttiä, koska pienillä yhdistyksillä ei ole varaa maksaa nimen käytöstä vaadittuja summia. Siksi siis Ruotsissa yhdistyksen nimenä on Generation T. Harrastajat ovat pyrkineet hyvään yhteistyöhön Moulinsartin kanssa ja siksi ovat suostuneet moniin outoihin käytäntöihin. Klubien lehdissä sarjakuvasankarin kuvia on saanut käyttää äärimmäisen rajoitetusti ja korvausta vastaan.

Tintti-kerhojen kanssa Moulinsart teki omanlaisen sopimuksen vuonna 2000. Se halusi vuonna 2009 yksipuolisesti muuttaa aikaisempaa, väliaikaiseksi tarkoitettua sopimusta. Käyttöehdot tiukentuivat uudessa sopimuksessa selvästi, muun muassa fanilehtien lukumäärä olisi rajoitettu kahteen vuodessa. Lehdissä olisi saanut olla vain mustavalkokuvia albumeista ja korkeintaan yksi sivullaan. Saksan kerho lopetti toimintansa kokonaan.

Hergé Genootschapin ja Moulinsartin riita juontuu edellämainittuun muutosyritykseen. Moulinsart vaati Hergé Genootschapilta 35 000 euron korvauksia "ylimääräisten kuvien" käytöstä. Vuosi sitten Hollannin oikeus totesi, että vuoden 2000 sopimus oli edelleen voimassa ja kerholla oli oikeus käyttää kuifje.nl -nettiosoitetta.

Nyt annettu päätös juttuun on hyvin yllättävä. Moulinsartilla ei ole Tintti-sarjakuvan tekijänoikeuksia, joten sillä ei ole oikeutta vaatia niistä mitään korvauksia. Laajempaan sopimusoikeudelliseen tulkintaan ei ollut tarvetta. Mitä et omista, siitä et voi vaatia korvauksia.

Lehti- ja muiden aiheesta kirjoitettujen juttujen mukaan keskeinen todiste oikeudenkäynnissä olisi ollut Hergén ja Casterman-kustantamon vuonna 1942 tekemä sopimus. Sen mukaan Tintti-sarjakuvien kaikki oikeudet siirtyivät kustantajalle. Hergé (ja perikunta) olivat oikeutetut myynnin mukaisiin korvauksiin.

Oikeus palautti asiat oikealle mallilleen. Työjako Castermanin ja Moulinsartin välillä selkeytyy. Jälkimmäinen voi myydä elokuva-, figuurinvalmistus- ja muita oikeuksia, mutta sarjakuvien ja sarjakuvaruutujen oikeuksien kanssa on asioitava Castermanin kanssa.

Heti tuoreeltaan monet tintinologit ovat pitäneet päätöstä hyvänä. Useat arvelivat yhteistyön sujuvan Castermanin kanssa helpommin. Moulinsart kun on vaatinut saada tarkistaa ne tekstit, joiden yhteyteen se on myöntänyt kuvien käytön. Säätiö on luultavasti vaikuttanut myös kuvitettujen Tintti-tietokirjojen sisältöön. Ehkä tekijät myöhemmin valaisevat kuinka paljon, ainakaan toistaiseksi he eivät ole asiasta avautuneet. Tintti-kirjoistaan Moulinsartille suuret korvaukset maksamaan joutunut Bob Garcia lähinnä ihmetteli, ettei säätiö kiistänyt esitettyä vuoden 1942 sopimusta. Benoit Peeters piti ratkaisua niin ilmeisenä, että sitä kukaan ei tullut ajatelleeksikaan.

Tuskin oikeusjuttu on tässä. Epäilen Moulinsartin valittavan ylempiin oikeusasteisiin, mutta turhaan. Tintti-kerhoissa herännyt ilo mahdollisesta aikaisempien maksujen takaisinsaamisesta lienee ennenaikainen. Tuskin rahoja takaisin saa.

Mutta tintinologin tulevaisuus päätöksen jälkeen vaikuttaa paljon valoisammalta.


Moulinsart perd son procès contre un fan-club néerlandais de Tintin. rtbf
Procès perdu de Moulinsart : les spécialistes de Tintin soulagés. Le Figaro
Procès Tintin: un avocat juge la décision «importante». Le Figaro
Dutch court rules Herge heirs don't have Tintin monopoly. AFP
Moulinsart Lose Legal Case Over Tintin Rights. The Fiction
Court rules Moulinsart doesn’t own all the Tintin rights. CBR


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti