sunnuntai 19. heinäkuuta 2015
Print Wikipedia
Suomessakin uutisissa kerrottiin, että yhdysvaltalainen taiteilija Michael Mandiberg on koonnut (englanninkielisen) Wikipedia kirjoiksi 7. huhtikuuta 2015 ja toimittanut niistä 7473-osaisen teossarjan. Työ on ollut (osittain) esillä newyorkilaisessa The Denny art-taidegalleriassa. Näyttelyssä oli kahden tuhannen ensimmäisen osan selkämykset seinätapettina ja 106 fyysistä kirjaa.
Keskustelussa on herättänyt närää se, ettei esille ole tuotu kaikkia 7473 osaa artikkeli- ja kirjoittajahakemistoineen. Miksi jättää asia kesken, koska kaikista osista on tehty painovalmis tiedosto?
Yleisöllä on mahdollisuus tilata koko kirjasarja kotiinsa lulu.comin kautta. Koko sarja on tarjolla puolen miljoonan dollarin hintaan. Myös yksittäisiä osia voi tilata kovissa kansissa 80 dollarin kappalehintaan. Paljousalennusta saisi siis vajaan sadantuhannen verran. Hakemisto-osia tosin näytti saavan 56 dollarilla.
Internetin bittien muuttaminen toisenlaisiksi Internetin biteiksi ei demonstroi miten paljon tekstiä vapaaehtoiset ovat ilman korvausta yleissivistyksen levittämisen nimissä kirjoittaneet. Useat wikipedistit ovat jo aikaisemmin laskeneet, kuin monta kirjaa bittien määrän perusteella englanninkielisestä verkkosanakirjasta tulisi.
Ajatuksena Kenneth Goldsmithin Printing out the Internet (2014) toimi paremmin.
Olen pohtinut oman blogin muuttamista kirjasarjaksi. BlogBooker tarjoaa siihen helpot välineet, mutta automatisoitu taitto ei miellyttänyt silmää. Aikaa oikeaa taittamiseen ei ole. Ehkä riittää, että blogi on verkossa, luettavissa. Ehkä riittää, että Sven Laakson Aivokäyrät ovat kirjoina saatavissa.
Ehkä en yritä tehdä kaikkea itse.
13. heinäkuuta mennessä kokonaista Wikipedia-kirjasarjaa ei oltu myyty. Muutamia satoja yksittäisiä osia sen sijaan on mennyt kaupaksi.
VastaaPoista