keskiviikko 23. syyskuuta 2015
Maallikkosaarnaaja Sipilän televisiopuheen analyysi
Pääministeri Juha Sipilän televisiopuhetta on ruodittu monin eri tavoin. Tutkijat ja poliitikot ovat tarttuneet näyttävästi Sipilän asiaväitteisiin ja oikoneet niitä vallitsevien faktojen mukaisiksi.
Politiikan tekeminen on muuttunut entistä enemmän retoriikaksi. Osaltaan tämä johtuu sosiaali- ja yhteiskuntatieteiden alasajosta, tutkittua tietoa päätösten pohjaksi on entistä vähemmän ja se vähempikin huomioidaan heikommin. Kesän mittaan onkin kaivattu retoriikan asiantuntijoita analysoimaan poliitikkojen puheita, jotta päätösten perusteita voitaisi julkisuudessa käsitellä paremmin.
Valtio-opin tutkija Jouni Tilli tarttui pääministeri Sipilän televisiopuheeseen yliopistojen uusien vaikuttavuusvaatimusten mukaisesti. Tilli väitöskirjassaan (2012) ja Suomen Pyhässä sodassa (2014) on käsitellyt uskonnollis-poliittista retoriikkaa, jolla papit perustelivat Suomen sotien oikeutusta.
Tillin analyysissä Sipilän puheessa on samoja elementtejä. Sipilän "televisiopuhe nojaa siis pelastuskertomukseen, jossa katharsis saavutetaan pääasiassa pienituloisten palkansaajien uhrauksilla. Suomalaiset ovat eläneet väitetysti riitaisasti velaksi, ja tämän vuoksi yllämainittua joukkoa joudutaan kurittamaan. Näillä keinoin Sipilä kuljettaa yleisönsä kohti uudistunutta ja elinvoimaista Suomea, joka pystyy vastaamaan kansainvälisen talouden haasteisiin." Tilli humoristisesti tiivistää, että Sipilä puhuu kuin luterilainen pappi: puheen synti-osuus on pitkä ja armoa tarjotaan vain lyhyesti.
Tilli analyysi on julkaistu Valtiotieteellisen yhdistyksen politiikasta.fi-sivustolla. Se on viritetty palvelemaan suomalaisten yliopistojen tieteellisiä ja näkyvyyttä koskevien vaatimusten mukaan.
Tästä huolimatta Jyväskylän yliopisto poisti linkin Tillin kirjoitukseen omalta Facebook-sivultaan. Yliopiston tiedotus ei halunnut julkisuutta tällä Sipilän puheen laatua käsittelevällä artikkelissa. Perusteluina yliopisto esitti, että Tillin analyysi sisälsi "uskontoa ja politiikkaa".
Yliopisto on jakanut facebookissa perin kummallisia juttuja. Ensimmäisinä kirjanjulkaisutapahtuman lisäksi on linkit sellaisiin tieteellisiin julkaisuihin kuin Me Naiset, Keskisuomalainen ja Ilta-Sanomat. Yliopisto ei näytä kovinkaan korostavan tieteellisyyttään, vaikka se kai oppilaitoksen tarkoitus lienee.
Politiikan poistaminen maailmasta on mahdotonta. Totesihan Jyväskylän yliopiston valtio-opin professori Kari Palonen taannoin, että jokainen asia on potentiaalisesti poliittinen. Nyt siis keskustellaan siitä, millainen poliittinen linja Jyväskylän yliopiston facebook-sivun toimituksella on.
* Jouni Tilli. Pääministeri Sipilän pelastuskertomus. politiikasta.fi
Prof. emeritus Kari Palonen tarttuu aiheeseen itse samalla politiikasta.fi-sivustolla.
VastaaPoistaPolitiikka allergiasta yliopistoissa
Ja Johanna Vuorelma tarkentaa tietoja sensuurista
VastaaPoistaJyväskylän yliopiston huolestuttava sensuuripäätös