torstai 8. lokakuuta 2015

Kustantamo Kustantamo


Eilisen suuri uutinen suomenruotsalaisessa kulttuurimaailmassa oli uuden kirjankustantamon perustaminen. "Muumi saa uuden kirjankustantamon", uutisoi Yle. Uusi kustantamo on nimeltään yksinkertaisesti Förlaget. Kustantamo.

Valtaosan firmasta omistaa Moomin Characters eli Sophia Jansson. Helsingin Sanomien mukaan Jansson suunnittelee Muumi-kirjojen julkaisuoikeuksien siirtämistä ja hallinnointia uuden yrityksen kautta. Suomenkielisiin Muumi-julkaisuihin ei ole tulossa muutoksia, mutta suomenruotsalaisiin kyllä. Muutos on suuri isku ruotsinkielisiä Muumeja julkaisevalle Schilds & Söderströmsille.

Förlaget on isku S&S:lle muutenkin. Kaksi sen kustannustoimittajaa siirtyy uuteen yhtiöön ja aika monta kirjailijaa. HS listaa: Claes Andersson, Henrika Andersson, Ralf Andtbacka, Maria Antas, Tove Appelgren, Johan Bargum, Linda Bondestam, Jörn Donner, Agneta Enckell, Monika Fagerholm, Nils Erik Forsgård, Ted Forsström, Tua Forsström, Lena Frölander-Ulf, Johanna Holmström, Emma Juslin, Malin Kivelä, Kaj Korkea-aho, Anna-Lena Laurén, Magnus Londen, Jenny Lucander, Ulla-Lena Lundberg, Fredrik Lång, Per-Erik Lönnfors, Peter Mickwitz, Sara Razai, Henrika Ringbom, Susanne Ringell, Anna Rotkirch, Christel Rönns, Annika Sandelin, Ulf Stark, Yrsa Stenius, Lars Sund, Hannele Mikaela Taivassalo, Märta Tikkanen ja  Maria Turtschaninoff.

Schilds & Söderströms on ollut jo pidempään käytännössä ainoa suomenruotsalainen kustantamo. Siksi sen kirjailijoihin on kuulunut niin laaja ja nimekäs joukko suomenruotsalaisesta kirjallisuudesta. Helmikuussa 2012 syntynyt  Schilds & Söderströmsillä on ollut kustannusmonopoli suomenruotsalaisessa kirjakultuurissa.

Sellainen tilanne ei ole hedelmällinen. Ei taloudellisesti eikä varsinkaan kirjallisuuden kehityksen kannalta. Kenelle aloitteleva kirjoittaja olisi voinut tekstinsä lähettää, jos ainoasta mahdollisuudesta tuli hylkäävä vastaus?

Pitkistä perinteistä fuusioitunut yhtiö yritti pitää kirjallisuutta elävänä kilpailuin, mutta ei se ole sama asia. Tuoreeltaan uutta kustantamoa on pidetty positiivisena asiana suomenruotsalaiselle kirjallisuudelle ja myös vanhalle S&S:lle. Tuoreeltaan esimerkiksi Sebastian Nyberg kommentoi: "Det här blir bra om alla vågar tro att det blir det, för båda förlagen."

Tilanne on siis normalisoitumassa, ainakin kirjojen osalta. HBL:n aihetta käsittelevän uutisen loppuhuomatus ("KSF Media som ger ut HBL ägs av Konstsamfundet, som också är delägare i Schildts & Söderströms.") kertoo, että suomenruotsalaisuudessa kaksi- tai useampi napaisuuteen on vielä matkaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti