lauantai 6. helmikuuta 2016

Futuristinen keittiö


F.T. Marinetti ja Fillìa
Futuristinen keittiö
alkuteos La cucina futurista, 1932
suom. Pauliina de Anna
alkusanat Marja Härmänmaa
Savukeidas 2015
296 s.


Silloin tällöin kulttuuriministeri palkintoja ja tunnustuksia jakaessaan haluaa laajentaa huomionosoitusten kenttää. Tällöin usein muistetaan ruokakulttuuri. Lehdistössä kokin tai keittiömestarin palkitseminen tulkitaan rajojen rikkomisena tai uusien kulttuurin alojen nostamisena. Ruokakulttuurilla on kuitenkin pitkät perinteet ja nykyisessä muodossaan ne juontavat ainakin Ranskan suuren vallankumouksen jälkeiseen aikaan.

Ruokakulttuuria on harrastettu myös taiteen marginaaleissa. Tunnettu italialainen futuristi, museoiden polttaja ja vauhdin maailman julistaja Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944) laati myös manifesteja ruokakulttuurille. Tokihan uudessa maailmassa piti syödä. Savukeidas on koonnut Marinettin ja kuvataiteilija Fillìan (1904-1936) erilaisia kirjoituksia ja ruokaohjeita yksiin kansiin. Kooste on saanut nimekseen Futuristinen keittiö (2015). Tekijöiden tavoitteena oli uudistaa ruokailu futuristiseen maailmaan sopivaksi:

Tämä futuristinen keittiömme, kuin suuriin nopeuksiin viritetty vesitason moottori, vaikuttanee joidenkin pelosta vapisevien traditionalistien mielestä mielipuoliselta ja vaaralliselta. Sen tavoitteena on sen sijaan luoda viimeinkin harmonia ihmisten makuaistin ja heidän tämänpäiväisen ja huomisen elämänsä välille.

Jo kirjan koko kertoo ettei ruokakulttuuri ollut futuristeille pelkästään sivujuonne. Alkusanoista ja selityksistä huolimatta suuri osa kansien välisestä on ruokailun laatua masinoivia tai uusia reseptejä kehitteleviä tekstejä. Niitä on koottu eri yhteyksistä, muun muassa futuristien julkaisemista lehdistä.

Teoksen alkupuolen kansainvälistä keittiötä ja ksenofiliaa moittivat manifestit ja julistukset eivät tunnu istuvat uudistumista vaativaan yleislinjaan. Niissä kun pidetään italialaista keittiötä ensisijaisena, parempana. Toisaalta, Futuristisen ruoan manifestissa ollaan pastaa vastaan pitkin perusteluin. Ruokamaailma pitäisi uudistaa kemian keinoin, pihvien sijaan tarjolle pitäisi tuoda lihaveistoksia. Kirjan reseptiikassa on usein tarjolla perinteisen ruokakulttuurin tunnistamattomiin väreihin saatettuja kananmunia. Metallin tuoksu ja maku haluttiin tulevaisuuden ruokapöytiin esimerkiksi Fiat-kanan muodossa.

Juhlaillallinen oli juhlaillallinen futuristillekin. Monen järjestetyn juhlan menu on päässyt kirjaan. Nimien ja ruokalajien värien kukerrusta miettiessä tulee mieleen, että futuristien vaikutus myöhempään ruokakulttuuriin näkyy nykyisin lähinnä lasten annoksissa ja lastenkutsuilla. Aivan sitä futuristit tuskin tavoittelivat. Mutta lapsissahan on tulevaisuus!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti